LETOVANJE SE PRETVORILO U HOROR! Leonid (18) je ušao u more da se okupa i od tada je prikovan za krevet, otac ima samo jednu želju
Foto: Privatna arhiva

LETOVANJE SE PRETVORILO U HOROR! Leonid (18) je ušao u more da se okupa i od tada je prikovan za krevet, otac ima samo jednu želju

Društvo -

Osamnaestogodišnjeg Leonida Indova zadesila je velika nesreća kada je na prvom letovanju sa drugarima dok se jedne julske večeri šetao pored mora i odlučio da se okupa. Mladić je spletom nesrećnih okolnosti u moru zadobio prelom trećeg i četvrtog pršljena i od tada je paralizovan.

Zbog težine povreda hitno je operisan u Solunu. Ugrađena mu je mehanička ventilacija, i od tada diše isključivo uz pomoć respiratora sa veštačkim otvorom na dušniku i već mesecima je prikovan za bolnički krevet.

- On je trenutno u privatnoj bolnici u Skoplju, i u životnoj je opasnosti. Zarobljen je u svom telu, ne može da se kreće, ne oseća ruke i noge. Bez respiratora ne bi mogao ni da diše - kaže njegov otac i dodaje da ovako nešto ne bi poželeo ni crnom đavolu.

Leonid Indov
foto: Privatna arhiva

Pravilan tretman lečenja, kakav njegova povreda zahteva, nije moguć u Makedoniji. Nadu pruža klinika u Austriji, gde bi trebalo da otputuje već 6. februara.

- Tamo bi vežbe bile prilagođene njegovom komplikovanom stanju. Naš cilj je da počne da diše samostalno, da može bar da sedne u invalidska kolica i ako je moguće da nauči kako da koristi ruke - sa ili bez pomagala - priča očajni otac.

Priključili se i građani Srbije

Šestomesečni tretman na toj klinici, bez ostalih troškova, košta 273.000 evra. Do sada je prikupljen deo sredstava u Makedoniji, a humanitarnoj akciji se priključila i javnost u Srbiji.

Leonid je dečak za primer, odličan đak, matematičar, sportista... Ima samo jednu želju - da se oporavi i nastavi da živi poput svojih vršnjaka.

Leonid Indov
foto: Privatna arhiva

- Iskreno se nadam da će se dogoditi čudo i da će se iz Austrije vratiti kući onakav kakav je bio - pun života, vedrog duha, uvek nasmejan. Bio je đak generacije u osnovnoj školi, a prošle godine je bio u NASA, jer je njegov tim osvojio NASA Space Challenge 2022. Moj sin ni mrava nije zgazio - poručuje nesrećni otac.

Branko kaže da su im se u borbi za mladićev život priključili rođaci, prijatelji i brojni humani ljudi - ko koliko može. Svakoj akciji se posvećeno pridružuju i Leonidovi drugari i đaci iz škole koji su mu velika podrška u ovoj borbi. Otac naglašava da im svaka pomoć znači. Svaka uplata, svaka SMS poruka je korak bliže njegovom oporavku.

Leonid Indov
foto: Privatna arhiva

Evo kako možete pomoći

Svaka SMS poruka sa sadržajem 1609 na broj 3030 je jedan korak bliže do izlečenja.

Možete pomoći i uplatom na dinarski račun: 160-6000001811370-73

Isto možete učiniti i uplatom na devizni račun: 160-6000001812390-20

IBAN: RS35160600000181239020 SWIFT/BIC: DBDBRSBG

(Pink.rs)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track