PRVI SLUČAJ TRANSRODNOG DETETA U SRPSKIM ŠKOLAMA: Roditelji đaka zbunjeni! Konfuzija nastala zbog OVOGA!
Foto: Ilustracija Shutterstock

ravnopravnost

PRVI SLUČAJ TRANSRODNOG DETETA U SRPSKIM ŠKOLAMA: Roditelji đaka zbunjeni! Konfuzija nastala zbog OVOGA!

Društvo -

U osnovnoj školi u jednom vojvođanskom mestu nedavno je iz inostranstva došao transrodni dečak koji je rođen kao devojčica. Učenici su dobili uputstvo da mu se u skladu sa zakonom obraćaju muškim imenom nakon čega je bezrazložno nastala konfuzija među pojedinim roditeljima đaka iako je Zakon o zabrani diskriminacije jasan i mora da se poštuje!

Ovo je prvi javnosti poznat slučaj transrodnog deteta u našim školama. Redakcji Kurira su se obratili pojedini stanovnici tog naselja uz tvrdnju da ih škola zvanično nije obavestila, da ne znaju kako učenici trebaju da postupaju, da li će dečak da koristiti mušku ili žensku svlačionicu u školi... Iz škole su nam potvrdili da je dečak stigao i da je njegova majka održala roditeljski sastanak koji je trajao duže od sat vremena na kome je iznela sve važne informacije za učenike i roditelje iz razreda.

- Škola je obavestila sve bitne aktere i nadležne koji su upoznati sa preduzetim radnjama vezano za upis u školu novopridošlog učenika - naveli su u zvaničnom odgovoru iz škole za Kurir, ali nisu odgovorili na niz naših pitanja već su su poželeli da nas podučavaju kako da izveštavamo.

učionica
foto: Shutterstock

Nikakva zbunjenost roditelja nije opravdana jer Zakon o diskriminaciji jasno ukazuje na postupanja koja se moraju poštovati. I iz Ministarstva prosvete naglašavaju i da sva deca imaju jednako pravo na obrazovanje:

- Ovo pravo je garantovano Ustavom Republike Srbije i zakonima. Obrazovni sistem u Srbiji baštini temeljne vrednosti ljudskih prava - solidarnost, empatiju, moralnu ispravnost, čovekoljublje, uvažavanje i prihvatanje različitosti bez čega nema humanog društva. U naporima da se mladim naraštajima ugrade temeljne vrednosti ljudskih prava važna je uloga škole i roditelja, ali i čitavog društva.

Iz kancelarije Poverenice za zaštitu ravnopravnosti Brankice Janković kažu da nemaju neposrednih saznanja o pomenutom slučaju, nisu dobili pritužbu, i nije im se obratila škola te da se bez sveobuhvatnog uvida teško mogu izjasniti.

Brankica Janković
foto: Kurir televizija

- Zakon o rodnoj ravnopravnosti inače, ne uređuje pitanje položaja transrodnih osoba. U Srbiji, takođe, ne postoji Zakon o rodnom identitetu, pa razna pitanja pravne i socijalne tranzicije transrodnih osoba nisu zakonom detaljno uređena. Jedino Zakon o matičnim knjigama i određeni pravilnici propisuju uslove za promenu oznake pola u dokumentima, ali je to kod osoba mlađih od 18 godina, nemoguće - navode iz kancelarije:

Zakon o zabrani diskriminacije je jasan

  • Član 12 - Polno uznemiravanje je, u smislu ovog zakona, svako verbalno, neverbalno ili fizičko neželjeno ponašanje, koje ima za cilj ili predstavlja povredu dostojanstva lica ili njegovog ličnog integriteta, a koje izaziva strah ili stvara zastrašujuće, neprijateljsko, degradirajuće, ponižavajuće ili uvredljivo okruženje.
  • Član 19 - Svako ima pravo na predškolsko, osnovno, srednje i visoko obrazovanje i stručno osposobljavanje pod jednakim uslovima, u skladu sa zakonom
  • Član 20 - Diskriminacija postoji ako se postupa protivno načelu rodne ravnopravnosti, odnosno načelu poštovanja jednakih prava i sloboda žena i muškaraca u političkom, ekonomskom, kulturnom i drugom aspektu javnog, profesionalnog, privatnog i porodičnog života...
  • Član 22 - Svako dete, odnosno maloletnik ima jednaka prava i zaštitu u porodici, društvu i državi, bez obzira na njegova ili lična svojstva roditelja, staratelja i članova porodice. Zabranjeno je diskriminisati dete, odnosno maloletnika prema zdravstvenom stanju, invaliditetu, seksualnoj orijentaciji, rodnom identitetu, polnim karakteristikama, etničkom poreklu, nacionalnoj pripadnosti, bračnom, odnosno vanbračnom rođenju...

- Svaka škola treba da bude mesto na kojem se, pored nauke kao dela obrazovnog procesa, promovišu tolerancija, razumevanje različitosti, poverenje, prijateljstvo i solidarnost. Poštovanje svačijeg identiteta uslov je za stvaranje podsticajnog okruženja u kojem svi imaju jednake šanse. Program prevencije diskriminacije i vređanja ugleda časti i dostojanstva ličnosti deo je školskog programa obrazovne ustanove. Veliku ulogu u prevenciji diskriminatornog postupanja u školama ima tim za zaštitu od diskriminacije, nasilja, zlostavljanja i zanemarivanja u čiji sastav obavezno ulazi pedagoško-psihološka služba.

Bonus video:

01:55

IGRAČKE BEZ RODNIH PREDRASUDA I STEREOTIPA: Menja se način proizvodnje lego kockica

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track