MLADA BRITANKA IMALA I SEPSU I GANGRENU, SRPSKI LEKARI BILI ZATEČENI KOLIKO JE LOŠE: Turski doktor sramno tvrdi da nije pogrešio
Foto: Drustvene Mreže

MLADA BRITANKA IMALA I SEPSU I GANGRENU, SRPSKI LEKARI BILI ZATEČENI KOLIKO JE LOŠE: Turski doktor sramno tvrdi da nije pogrešio

Društvo -

Morgan Ribeiro (20), Britanka koja je preminula u Beogradu usled komplikacija posle smanjenja želuca u Turskoj, primljena je u KBC "Bežanijska kosa" u teškom stanju sepse koja je neverovatnom brzinom nastupila, saznaje Kurir.

Podsetimo, hirurg koji je mladu Britanku operisao u Istanbulu Serkan Bail rekao je da nije učinio ništa loše kao i da je ona umrla je od plućne embolije u avionu, a ne od komplikacije nakon operacije.

Međutim, kako Kurir saznaje, srpski lekari su bili zatečeni stanjem u kom je bila tri dana nakon operacije.

- Pacijentkinja je sa aerodroma prebačena u "Bežaniju", kao najbližu bolnicu, u jako lošem stanju, bio joj je treći na četvrti dan od operacije smanjenja želuca u Turskoj. Na hitnom prijemu je bila svesna i komunikativna, a na mestu rana od operacije šikljao je gnoj. Lekari su prvo pomislili da ima plućnu emboliju jer im je bilo neverovatno da toliko brzo nakon operacije ima tako tešku sepsu. Kada su utvrdili da nije embolija pluća, odmah su je otvorili i videli da je tanko crevo probušeno na dva mesta, kao i da je nastupila gangrena trbušnog zida. Odmah su je operisali - navodi naš izvor.

Kako saznajemo, videlo se da je to stanje ireverzibilne sepse, a toliko brzo razvijanje sepse medicinski se naziva fudrojantna sepsa.

Morgan Ribeiro
foto: Drustvene Mreže

Sve što su mogli lekari su probali, ali nije bilo spasa.

- U prvih 24 sata pacijentkinja je imala prvi septični infarkt, a posle 24 sata, koji je bio koban. Sve vreme boravka u bolnici bila je u indukovanoj komi. Čak je u dva navrata stavljana na aparat za hemofiltraciju, kompletna krv joj je dva puta promenjenja, tačnije isfiltrirana. Iako se devojka odmah nakon operacije u Turskoj žalila na bolove u grudima i u gornjem delu trbuha, doktori u Turskoj nisu uradili sve što je trebalo, jer da jesu videli bi da joj je presečeno tanko crevo. Oni su joj uradili jedan snimak pluća, kako je rekla na prijemu dok je bila svesna, i kazali joj da je sve u redu i da može da putuje. A ona je bila loše i kada je krenula. Dali su joj analgetike, lekove protiv bolova, koji su prestali da deluju čim je avion poleteo. I avion je morao prinudno da sleti u Beograd. Osim toga, praktično nikakvu medicinsku dokumentaciju nije imala kod sebe. Rekli su joj da će joj poslati mejlom u narednih nekoliko dana. Eto, to je taj medicinski turizam koji i života košta.

Ipak, doktor koji je operisao Britanku tvrdi da je Morgan bila u "dobrom stanju kada je otpuštena iz bolnice".

- Njeni vitalni znaci su bili dobri kada je napustila bolnicu. Najstrašnija stvar u ovoj situaciji je curenje. Međutim, ona to nije imala, zato verujem da je umrla od plućne embolije, a ne od sepse - rekao je dr Serkan.

Doktor Serkan rekao je da je turska policija bila u ponedeljak u njegovoj ordinaciji i da je pokrenuta istraga, ali mu je dozvoljeno da nastavi sa radom.

- Jako sam tužan. Bila je mlada, voleo bih da se ovo nikada nije dogodilo. Ovo mi je prvi takav slučaj u karijeri. Još dve osobe iz Engleske koje su imale istu operaciju su vrlo zadovoljne. U hirurgiji se uvek dešavaju komplikacije, postoji rizik. Sigurno je doći u Tursku, ovo je tragičan incident - rekao je doktor.

Bonus video:

01:33

OPERISAO ŽELUDAC U ŽELJI DA SMRŠA PA SE ŽESTOKO POKAJAO Sloba Vasić opisao zdravstveni problem TA OPERACIJA NIJE BILA ZA MENE

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track