ŠTA KAŽU OČEVI KOJI PRISUSTVUJU POROĐAJU? Ovo su utisci iz bolnice u Srbiji! Prisustvuju i svekrve: "Imamo sve ako se ONESVESTE"
Foto: Shutterstock

ŠTA KAŽU OČEVI KOJI PRISUSTVUJU POROĐAJU? Ovo su utisci iz bolnice u Srbiji! Prisustvuju i svekrve: "Imamo sve ako se ONESVESTE"

Društvo -

U užičkoj bolnici još od 2016. godine omogućeno je prisustvo supruga na porođaju, mada je i ranije bilo dozvoljeno da otac prisustvuje rađanju deteta. Ipak, prema evidenciji, prvi muž koji je bio uz svoju ženu kada se porođala, zabeležen je 1983. godine.

- Zvanično od 2016. godine do danas suprug može prisustvovati porođaju, jedino nije moglo od početka i trajanja pandemije Covid 19, jer tada su bile zabranjene i posete pacijentima. Sem tog perioda u proseku smo godišnje imali pet do šest prisustvovanja supruga na porođaju – kaže dr Milena Aćimović, načelnica ginekologije užičke bolnice.

Da bi budući tata prisustvova rođenju deteta mora da prođe određenu procedure: da ima urađen sterilan bris grla, sterilan bris nosa ne stariji od 10 dana i urađenu koprokulturu, kao i sve druge mere koje su predviđene. U dogovoru sa akušerom koji će da vodi porođaj on ulazi u porođajni prostor.

Poslednji porođaj uz prisustvo supruga u užičkom porodilištu dogodio se 6. februara ove godine.

- U pitanju je bračni par iz Novog Sada, a pacijentkinja je htela baš da bude kod nas i ukazala veliko poverenje užičkom porodilištu – kaže dr Milena, a od kada je zvanično uvedeno prvi porođaj uz prisustvo supruga bilo je 4. marta 2016. godine, a posle dva meseca u porođajnoj sali je bio i drugi tata.

Porođaj u prisustvu supruga se odvija u posebnom, kako zovu, porođajnom boksu, kako bi muškarac bio odvojen od ostalih porodilja. Sam čin rađanja deteta je nešto najuzvišenije na svetu.

Na pitanje kako muževi reaguju, da li se onesveste, načelnica sa osmehom kaže:

- Nismo do sada imali nekog da se onesvestio. Ali, za svaki slučaj tu je stolica, a tu su i babica i lekari. Muškarci misle da su hrabriji nego kada uđu unutra.

bebe, porodilište
foto: Shutterstock

Ipak, kaže naša sagovornica, oni su i od pomoći.

- On obično stoji pored glave porodilje, drže se za ruku, on je hrabri, a primetili smo da ona bolje sarađuje kada treba da se napne. Pacijentkinjama znači kada joj je muž tu, znači joj njegova podrška, da vidi koliko je hrabra, kako sve izdržava. Jednostavno, da su u najlepšem momentu zajedno – kaže dr Aćimović.

I na kraju kada dođe beba na svet nema lepšeg čina.

- Beba je majci na grudima, a tata je veoma uzbuđen. Ponekad pomaze bebu ili je uzmu, a svi kažu da nema lepšeg osećaja nego kada čuju prvi bebin plač – kaže načelnica, koja je uputila apel muškarcima da budu uz svoje žene kada se porađaju.

A zanimljiv je i podatak da je jednom porođaju prošle godine prisustvovala svekrva.

Za buduće porodilje mnogo znači što prolaze kroz Školu roditeljstva.

- Škola roditeljstva je odavno aktuelna u našem gradu. Obično po grupama četiri do pet njih, naravno po propisima, dođu da vide taj prostor gde će da rode bebu. Na sve moguće načine se trudimo da taj porođaj bude lep i nezaboravan čin – dodala je načelnica.

UTISCI MUŽEVA

U zvaničnoj svesci gde se vodi prisustvo supruga na porođaju, ostavljeni su utisci novopečenih tata.

“Doktorka … i doktor … su za svaku pohvalu i preporuku. Zbog doktorke … smo

i odlučili da porođaj bude baš u Užicu. Babice su pune podrške i pozitivne energije. Hvala im svima do neba i nazad”, naveo je suprug iz Novog Sada.

Jedan suprug 2016. godine napisao je sledeće:

“Prisustvovati porođaju je najlepši osećaj koji čovek može da doživi… Kad vidite tu glavicu, to maleno stvorenje, osećaj je neverovatan… Osoblje, babice, doktorke, anastezija, sve pohvale i velika zahvalnost što su mi omogućili da uživam u rođenju svoje ćerkice. HVALA VAM!”, napisao je ovaj tata.

U martu prošle godine još jedan suprug je pisustvovao rođenju svog deteta.

“Dana 23.3.2023. godine u 11.17 sam prisustvovao porođaju. Ovaj dan je za mene najsrećniji, postao sam TATA. Želim da se zahvalim ljudima koji su se pobrinuli da se moja žena … porodi brzo i bez preteranih bolova…

Hvala vam još jednom i jedva čekam da dođem opet sa mojom ženom da dobijemo drugo dete. Puno sreće”, naveo je ovaj muškarac uz nacrtano veliko srce.

Bonus video:

01:41

LUNA I MARKO BROJE SITNO! Dok se spremaju za NAJLEPŠU ulogu, Miljković ŽESTOKO OSUDIO događaje u rijalitiju: To je BLJUVOTINA!

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track