TOMICA OD 1. DANA ŽIVI DRUGAČIJE OD SVOJIH VRŠNJAKA, ALI SE NE PREDAJE: Sad ima šansu i sve nas! Ne dozvolimo da je propusti
Foto: Humanitarna fondacija Pokreni život

izborimo se za njegovo lepše detinjstvo

TOMICA OD 1. DANA ŽIVI DRUGAČIJE OD SVOJIH VRŠNJAKA, ALI SE NE PREDAJE: Sad ima šansu i sve nas! Ne dozvolimo da je propusti

Društvo -

Tomica Stefanović ima 14 godina i dete je iz druge hormonski održavane trudnoće. Rođen je pre termina, u 31. nedelji trudnoće, prirodnim putem.

U prvom danu života prebačen je iz GAK Niš u KDIB, a zatim u institut za neonatologiju u Beogradu gde je i postavljena dijagnoza cerebralna paraliza.

Po izlasku sa instituta nastavlja sa rehabilitacijom u kliničkom centru u Nišu, Soko Banji, Banji Koviljači i banji Selters. Imao je dve operacije u bolnici Medikus u Ćupriji. U neurološkom nalazu ustanovljen je divergentni strabizam, deformitet kičmenog stuba, spastična parapareza teškog stepena, hoda otežano.

Tomica Stefanović
foto: Humanitarna fondacija Pokreni život

U februaru 2023. dešavaju se tegobe sa velikim bolovima u stomaku i učestalim povraćanjem. Hospitalizovan je u UKC NIŠ na odeljenju za dečje interne bolesti gde se postavlja dijagnoza pankreatitis akuta. Nakon hospitalizacije i datih terapija i lekova bolovi se smanjuju.

U maju 2023. na kontroli na Institutu Banjica u Beogradu konstatovana je značajna progresija deformiteta kičmenog stuba. Indikovan je prijem jula 2023. radi razmatranja o operativnom lečenju skoliotično izmenjenog kičmenog stuba na terenu cerebralne paralize. Po prijemu je pregledan od strane ortopeda, pedijatra i anesteziologa. Nakon konzilijarnog razmatranja dolaze do zaključka da je preoperativni rizik visok i da se dalje lečenje nastavlja drugim putem.

Tomica Stefanović
foto: Humanitarna fondacija Pokreni život

Posle nekog vremena saznajemo za bolnicu u inostranstvu, šaljemo sve potrebne podatke o stanju deteta i dobijamo odgovor da se lečenje može nastaviti na njihovoj klinici, objavila je Humanitarna fondacija Pokreni život.

S obzirom na cenu potrebnih pregleda i samih tretmana nismo u mogućnosti da sami finansiramo lečenje stoga molimo sve ljude dobre volje da nam pomognu ka ovom cilju.

Zajedno za Tomičino lepše detinjstvo!

Kurir.rs/Pokreni život

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja