MAJCI IZ NOVOG SADA SE MOGU VRATITI DECA, ALI POD OVIM USLOVIMA! Nadležni na tragu rešenja slučaja oduzimanja troje mališana
Foto: Beta Dragan Gojic

apel da se problemi rešavaju u institucijama

MAJCI IZ NOVOG SADA SE MOGU VRATITI DECA, ALI POD OVIM USLOVIMA! Nadležni na tragu rešenja slučaja oduzimanja troje mališana

Društvo -

Deca su dobro i na sigurnom su. Sa ministrom Selakovićem sam u ponedeljak obišao CSR, popričali smo sa radnicima, jer je u petak probijena ograda centra od strane ljudi koji protestuju. Apelujem na javnost da se smire strasti, da pustimo organe da rade svoj posao. To je u interesu dece, poručio je Milan Đurić, gradonačelnik Novog Sada, govoreći o slučaju A. M. koja tvrdi da su joj sinovi od tri, šest i 10 godina neosnovano oduzeti.

CSR, Milan Djurić
foto: Beta Dragan Gojic

- Troje dece je najbitnije u ovom slučaju. Apelujem na majku da dođe u CSR, čija je i korisnica, da se ispune određeni uslovi kako bi mogla da se donese najbitnija odluka - kazao je Đurić na TV Prva.

I novosadski Centar za socijalni rad, kao i Ministarstvo za brigu o porodici i demografiju, pozvali su na sardnju majku koju su na tri protesta podržala antivakserska udruženje građana NoVa, Lekari i roditelji za nauku i etiku i Pravo na izbor. Njihovi predstavnici su na pres konferenciji izrazili uverenje da se kroz ovaj slučaj vidi namera da se "deca roditeljima otimaju, daju u inostranstvo na usvajanje, prodaju".

Ova izjava je uključena u krivičnu prijavu koje će Udruženje pravnika socijalne zaštite "Argument" kao vid podrške CSR podneti protiv svih aktera protesta od 8. marta, kada je došlo do nasilnog pokušaja ulaska u objekat.

CSR
foto: Beta Dragan Gojic

Advokat Milan Bosika, koji zastupa majku, juče za Kurir nije imao vremena da odgovori da li će se ona odazvati upućenom pozivu.

U Ministarstvu za brigu o porodici i demografiju kažu za Kurir da "nadležni organi intenzivno prate ovaj slučaj i u svakodnevnom kontaktu su sa Centrom za socijalni rad u Novom Sadu", stoga su, kako kažu, i veoma dobro upućeni u detalje ovog slučaja.

- Kada je reč o deci, svi nadležni organi svakom pitanju koje se odnosi na kvalitet njihovog života, bezbednost i zdravlje pristupaju krajnje obazrivo i oprezno i isključivo u njihovom najboljem interesu. Roditelji koji su pod korektivnim nadzorom imaju sve mogućnosti da u saradnji sa CSR preduzmu mere kako bi deca bila vraćena u roditeljsko okruženje, što je slučaj i sa majkom iz Novog Sada - rekli su za Kurir iz Ministarstva.

Porodica pod lupom od 2015.

Otac bio u zatvoru dve i po godine

Zorićeva je objasnila i da je taj slučaj u nadležosti centra od 2015. kada su ocu, tada samo najstarijeg sina, izrečene hitne mere zabrane prilaska i on je nakon toga bio u zatvoru dve i po godine. Nakon izlaska iz zatvora otac i majka nastavljaju da žive u vanbračnoj zajednici gde se rađaju još dva deteta.

- Dvoje dece je nepriznatog očinstva. Ona nije dozvoljavala da otac prizna decu i time im je uskratila alimentaciono pravo. Sledeće što se dogodilo je postupak iz 2016. zbog zahteva bake po ocu da održava lične kontakte sa unucima, što majka nije dozvoljavala, iako deca imaju pravo na to. Pokrenut je izvršni postupak zbog nesaradnje sa majkom, a tada je i novčano kažnjena zbog nesaradnje - obrazložila je i dodala da se i škola 2022. obratila centru, jer je dete ostavljano bez nadzora i i imalo problema sa vršnjacima.

Njena deca su odvedena u smeštaj CSR 16. novembra 2023. nakon požara u stanu njenog oca M. M. u Novom Sadu. Postoji informacija da je u tom stanu požar izbijao do sada tri-četiri puta. Na društvenim mrežama pojavio se i navodni snimak stana u kome su živela oduzeta deca, prepun smeća nagomilanog do plafona, a za koji je advokat Bosika rekao da su tamo deca samo povremeno dolazila.

Majka tvrdi da su "njena tri sina imali sve potrebne uslove za život, te da je reč o zdravoj, pravoj i radosnoj deci".

Direktorka CSR u Novom Sadu Jelena Zorić je na konferenciji istakla da ustanova postupa prema porodičnom zakonu i Konvenciji o zaštiti prava dece, te kada postoji osnovna sumnja za zanemarivanje i zlostavljanje dece onda je obaveza centra da reaguje.

CSR, Jelena Zorić
foto: Beta Dragan Gojic

- Postupali smo u ovoj situaciji po pozivu policije. Konstatovano je da je požar mogao da ugrozi zdravlje i bezbednost dece - navela je i istakla da su u stanu konstatovani nehigijenski uslovi u kojima nije dostojno da živi odrasla osoba, a kamoli deca:

Agencija za sprečavanje korupcije

Direktorka bila u sukobu interesa?

Jelena Zorić je sudeći prema dokumentu iz 2022. godine bila u sukobu interesa, što je utvrdila Agencija za sprečavanje korupcije koja je izdala meru javnog objavljivanja preporuke za razrešenje sa javne funkcije direktora CSR Novog Sada. Kako Agencija navodi, ona je je sa Svjetlanom Milenković, suprugom Radomira Milenkovića, predsednika UO Centra zaključila ugovor o radu na određeno vreme i to od 13.12.2021. i 30.12.2021. godine. U CSR nam je juče rečeno da direktorka nije na poslu i da pošaljemo pitanja, tako da do zaključenja broja nismo od nje dobili odgovor da li se majka sada odazvala pozivu niti komentar na dokument Agencije.

- Centar je izmestio decu u Sigurnu dečiju kuću, a policija je majci izrekla hitne mere u trajanju od 48 sati.

Sud je ukinuo hitnu meru, ali je navedeno da postoje elementi zlostavljanja i zanemarivanja.

- Deca se ne vraćaju odmah u porodicu, dok se ne vidi da li je okruženje bezbedno. Međutim, postojala je izuzetna nesaradljivost majke. Prilikom kontakata deca su bila ozbiljno destabilizovana, posle čega je obustavljen kontakt. Majka korektivni nadzor nije prihvatila i morali smo da krenemo u restriktivnije postupke. I dalje je pozivana na saradnju, ali ništa se nije značajno promenilo.

Dodala je da je primarni cilj CSR da se deca vrate u biološku porodicu, ali da imaju adekvatne i bezbedne uslove.

- Spekulisalo se da oduzimamo decu od siromašnih, što nije istina. Mi pomažemo siromašnim roditeljima. Nikada nije uslov da se deca od roditelja odvajaju zato što su siromašni, nego zato što roditelji ozbiljno zanemaruju svoju decu. Majka je korisnik socijalne pomoći i ona joj se redovno isplaćuje.

Bonus video:

00:12

Protesti u Kneza Miloša

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track