"BACALI SU MOLOTOVLJEVE KOKTELE U ZGRADU PUNU SRBA" Porodica koja je odbegla u Niš priseća se STRAVIČNOG pogroma Srba na KiM
Foto: Kurir televizija

kurir televizija

"BACALI SU MOLOTOVLJEVE KOKTELE U ZGRADU PUNU SRBA" Porodica koja je odbegla u Niš priseća se STRAVIČNOG pogroma Srba na KiM

Društvo -

Porodica Moravčević iz Prištine je u Niš došla 1999. godine, ali je preživljavala i sve ono što se događalo te 2004. kada se dogodio pogrom Srba.

Od tada, kako kažu, ništa nije isto, problema uvek ima, kako na administrativnim prelazima, tako i u rodnoj Prištini, u kojoj živi malo Srba.

U domu Moravčevića bila je novinarka Kurira Milena Antić, a Nenad Moračević se prisetio surovih dana:

01:34

BACALI SU MOLOTOVLJEVE KOKTELE U ZGRADU PUNU SRBA Porodica koja je odbegla u Niš priseća se STRAVIČNOG pogroma Srba na KiM

- Tih nekoliko dana, koliko je trajao pogrom, mi smo odbegli u Niš, nismo bili prisutni sa ljudima koji su ostali, između ostalih i moj brat, ali smo preživljavali te trenutke kao i oni. Naravno, nama nije bilo ništa, ali su emocije bile strašne. Što se Prištine tiče, najviše napada je bilo u zgradu koju su nekada zvali "zgrada za Ju program". U toj zgradi je živelo oko 200 Srba, a tu je bio moj brat i prijatelji, mi smo bili na vezi sve vreme, bili smo uključeni u sva ta dešavanja. Znam svedočenja, ispred zgrade je bila horda Albanaca, pripadnika OVK, koji su kamenovali zgradu, bacali su molotovljeve koktele, zgrada se našla u plamenu, a Srbi koji su živeli na nižim spratovima, morali su da se pomeraju ka višim - zapoleo je Moravčević, pa nastavio:

- Stvarale su se barikade, maltene se čekalo na linč, Srbi su bili goloruki, ali na kraju se desilo ono što se desilo, nije bilo žrtava, ali je bilo trauma, emocije se i dan danas preživljavaju. Strašna su dešavanja u Prištini tada bila, ali i generalno na prostoru Kosova i Metohije.

Kurir televizija je dostupna na kanalu broj 109 za korisnike MTS Iris TV, na kanalu 9 za korisnike m:SAT TV, Supernova i Yettel Hipernet TV, na kanalu 108 za korisnike BeotelNet, na kanalu 8 za korisnike Orion telekoma i na kanalu broj 112 za korisnike Sat-trakt na teritoriji Srbije, u okviru platforme M:tel u Crnoj Gori i Bosni i Hercegovini i MTEL Global u dijaspori, kao i na aplikaciji Arena Cloud.

Zabranjeno preuzimanje dela ili čitavog teksta i/ili foto/videa, bez navođenja i linkovanja izvora i autora, a u skladu sa odredbama WMG uslova korišćenja i Zakonom o javnom informisanju i medijima.

Kurir.rs

Bonus video:

02:26

PRISLUŠKIVANI RAZGOVORI SVEDOČE DA SE POGROM NA SRBE PLANIRAO Drecun za Kurir: Norveški pripadnik KFOR je OVE stvari priznao

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja