VOZAČI KOJI ZABORAVE DA UPALE DNEVNA SVETLA DOBIĆE SAMO UPOZORENJE!: Ovo su novine u saobraćaju, evo šta se NE OPRAŠTA!
Foto: Nenad Kostić, Shutterstock

olakšice za one koji se savesno ponašaju u saobraćaju

VOZAČI KOJI ZABORAVE DA UPALE DNEVNA SVETLA DOBIĆE SAMO UPOZORENJE!: Ovo su novine u saobraćaju, evo šta se NE OPRAŠTA!

Društvo -

Vozači, koji nisu na vreme nabavili zimsku opremu za automobil ili su tokom dnevne vožnje zaboravili da upale kratka odnosno dnevna svetla, zahvaljujući novom pravilniku će, ukoliko nisu napravili nijedan saobraćajni prekršaj u prethodne dve godine, umesto da plate novčanu kaznu, proći samo sa upozorenjem!

Ovo je omogućemo izmenama Zakona o bezbednosti saobraćaja koje su usvojene u septembru prošle godine, a koje su detaljno razrađene Pravilnikom o načinu vršenja kontrole i neposrednog regulisanja saobraćaja koje je MUP doneo 14. februara. Pravila se odnose na vozače automobila, manja električn vozila, kao i pešake, a izricanje opemene umesto kazne neće biti diskreciono pravo pripadnika saobraćajne policije, već obaveza.

Pukovnik Vladan Nikolić, pomoćnik načelnika Uprave saobraćajne policije kaže za Kurir da se upozorenja neće izdavati za one prekršaje za koje se ide na sud već samo za one za koje se izdaje prekršajni nalog.

Vladan Nikolić
foto: Kurir TV

- To su najčeće prekršaji članova 333 i 334 Zakona o bezbednosti saobraćaja na putevima, s tim što ima izuzetaka i u tim članovima. Upozorenje se neće davati, na primer, za prekoračenje brzine ili za alkoholisanost. Nekorišćenje sigurnosnog pojasa je, takođe, prekršaj za koji je predviđena novčana kazna - od 10.000 dinara, odnosno 5.000 dinara ukoliko se uplati u roku od 8 dana. Dakle, spada u grupu prekršaja za koje se ne ide na sud već se izdaje prekršajni nalog, međutim, pojas je izuzetno važan za bezbednost u saobraćaju, tako da tu nećemo izdavati upozorenje, kao ni na primer za korišćenje telefona u vožnji - objašnjava Nikolić.Upozorenja će se, kako kaže, izdavati za, primera radi, nepropisno parkiranje.

Opomena se može dobiti za:

- Ako nemate upaljena kratka odnosno dnevna svetla tokom dana

- Neposedovanje i korišćenje zimske opreme kada su na putu sneg, led ili poledica

- Vozačka dozvola istekla nekoliko dana

- Vožnja bez propisano postavljenih tablica

- Parkiranje ili zaustavljanje na mestu namenjenom invalidima

- Parkiranje vozila na manjem rastojanju od pet metara od pešačkog prelaza

- Vožnja lakog električnog vozila van biciklističke ili pešačko-biciklističke staze

- Vožnja sa registracionom nalepnicom čiji je rok istekao više od 30 dana

- Korišćenje audio odnosno video uređaja tako da ne čujete signale drugih učesnika u saobraćaju

- Ako pešak koristi mobilni ili ima slušalice na ušima dok prelazi pešački prelaz...

- Međutim, upozorenje se neće izdavati nekom ko parkira u tunelu, na mostu, nepreglednoj krivini... Ono se može izdati ako vam je istekla registracionalna nalepnica ili vozačka dozvola nekoliko dana... Znači, u pitanju su manji prekršaji i ovo se tiče revnosnih učesnika u saobraćaju, koji ne prave velike probleme i koji u prethodne dve godine niste evidentirani kao učesnici prekršaja - kaže on i dodaje da će MUP voditi evidenciju.

Damir Okanović
foto: Kurir Televizija, Printscrfeen/Naxi kamere

Damir Okanović, direktor komiteta za bezbednost saobraćaja kaže za Kurir da je ovo vrlo dobro rešenje, koje već postoji i funkcioniše i u drugim državama.

Kada ne može upozorenje

- Prekoračenje brzine

- Upravljanje vozilom u stanju blage i umerene alkoholisanosti

- Nekorišćenje sigurnosnog pojasa

- Parkiranje u tunelu, mostu ili u nepreglednoj krivini

- Korišćenje mobilnih telefona vozačima sa probnom vozačkom dozvolom

- Nekorišćenje dečjeg sedišta za prevoz dece

- Ako je neko u prethodne dve godine bio učinilac prekršaja ili je već upozoren

- Onaj ko ima vozačku dozvolu izdatu u inostranstvu neće moći da dobije upozorenje jer nema evidencija

- Opomenu ne može da dobije svako, to je povlastica za savesne vozače i vrlo je dobro rešenje. Dešava se da neko zaboravi da upali svetla tokom dana ili nesvesno napravi neki drugi prekršaj, iako stvarno poštuje propise i ponaša se korektno u saobraćaju. Potpuno je ljudski da se ti građani samo opomenu, jer sama svrha kazne nije sankcija već da učinilac ne ponovi prekršaj, a za neke ljude je opomena dovoljna - kaže on.

Inače, predviđeno je oko 180 prekršaja za koje bi učesnici u saobraćaju mogli da prođu samo sa opomenom, a za ove prekršaje je predviđena novčana kazna od 3.000, 5.000 i 10.000 dinara.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track