KADETI VOJNE AKADEMIJE STIČU ČASNO ZVANJE OFICIRA VOJSKE SRBIJE I DIPLOMU INŽENJERA ILI EKONOMISTE Kurir posetio kadete na sekciji
Foto: Petar Aleksić

ŠKOLOVANJE

KADETI VOJNE AKADEMIJE STIČU ČASNO ZVANJE OFICIRA VOJSKE SRBIJE I DIPLOMU INŽENJERA ILI EKONOMISTE Kurir posetio kadete na sekciji

Društvo -

Kadeti Vojne akademije posle završetka školovanja stiču visoko obrazovanje i zvanje diplomiranog oficira, te diplomiranog inženjera elekrotehnike i računarstva, mašinstva, tehnologije, saobraćaja i diplomiranog ekonomiste, zavisno od studijskog programa koji završe. Svi oni imaju isti moto - čast je naša imovina, a znanje naše oružje!

Ekipa Kurira posetila je kadete četvrte godine studijskog programa Vojnoelektronsko inženjerstvo na sekciji primenjene elektronike, robotike i automatike, na kojoj u okviru laboratorijskih vežbi s realnim sistemima unapređuju znanje koje su stekli na teoretskoj nastavi.

U svetloj prostoriji najviše pažnje nam je privuklo besposadno vozilo s gusenicama, kojim upravljaju kadeti i koje ima mogućnosti autonomnog kretanja.

Vojna Akademija
foto: Petar Aleksić

Potpukovnik doc. dr Momir Stanković, nastavnik na katedri za Vojnoelektronsko inženjerstvo, kaže za Kurir da sve što kadeti nauče na predavanjima mogu eksperimentalno da probaju u laboratorijama i da verifikuju u terenskim uslovima u okviru posebnih oblika nastave koji se realizuju na kraju svake školske godine.

Vojna Akademija
foto: Petar Aleksić

- To nam omogućava kvalitetna materijalna baza nastavnih sredstava, koja se unapređuje iz godinu u godinu u skladu s razvojem vojnih sistema i vojne opreme, kako kod nas, tako i u svetu. Većina stručno aplikativnih predmeta na 3. i 4. godini realizuju se u specijalizovanim kabinetima i laboratorijama opremljenim savremenim vojnim sistemima, vojnom opremom, presecima, funkcionalnim modelima tih sistema, industrijskom opremom na bazi industrije 4.0, sistemima poput besposadnih vozila i besposadnih letelica - objašnjava potpukovnik Stanković.

Vojna Akademija
foto: Petar Aleksić

Podseća i da kadeti pored redovnih aktivnosti, u zavisnosti od interesovanja, mogu pohađati i različite vannastavne aktivnosti, koje se realizuju u okviru različitih sportskih, kulturnih, ali i naučnoistraživačkih sekcija.

Vojna Akademija
foto: Petar Aleksić

- U sklopu tih naučnoistraživačkih sekcija kadeti učestvuju na projektima čiji su rukovodioci nastavnici s Vojne akademije. Konkretan primer je sekcija primenjene elektronike, robotike i automatike, gde se trenutno realizuju dva projekta.

Vojna Akademija
foto: Petar Aleksić

Prvi se odnosi na projektovanje sistema automatskog upravljanja i vođenja besposadnih zemaljskih vozila, gde se razvijaju robusni sistemi autonomnog kretanja vozila koji omogućuju kretanje platforme po nepristupačnim terenima i u uslovima dejstva različitih vrsta poremećaja.

01:45

Projekat vođenje besposadnih platformi sekcija Vojna akademija

Takođe, razmatra se i upotreba algoritma veštačke inteligencije u obradi slike kamere koja se nalazi na vozilu, koja omogućava da vozilo samostalno vrši percepciju okruženja u kome se nalazi i da preduzima odgovarajuće akcije - navodi naš sagovornik i dodaje:

Vojna Akademija
foto: Petar Aleksić

O upisu na Vojnu akademiju

  • Ukupno 185 kandidata iz građanstva se prima na osnovne akademske studije u školskoj 2024/2025. godini
  • Postoji sedam studijskih programa - kopnena vojska, vojno vazduhoplovstvo, vojnoelektronsko inženjerstvo, vojnomašinsko inženjerstvo, tehnološko inženjerstvo materijala i zaštite, vojnosaobraćajno inženjerstvo i ekonomija odbrane

- Drugi projekat koji se realizuje jeste projekat upravljanja troosnim sistemom za manipulaciju tereta na bazi primene programabilnih logičkih kontrolera, koji predstavljaju osnovu sadašnje industrije 4.0, odnosno četvrte industrijske revolucije, gde se većina procesa u industriji obavlja potpuno autonomno, a ovde s malom asistencijom čoveka.

Filip Gizdić iz Leposavića, kadet 145. klase smera vojnoelektronsko inženjerstvo, modul raketni sistemi, radi na projektu trooosnog manipulatora.

Vojna Akademija
foto: Petar Aleksić

Prijavite se

Konkurs za upis na Vojnu akademiju traje do 31. marta

Potpukovnik doc. dr Momir Stanković naglašava da kandidati, da bi postali kadeti Vojne akademije, moraju ispunjavati opšte i posebne uslove definisane konkursom.

- Selekcija kandidata se realizuje iz dva dela. U prvom delu se vrši psihološka i zdravstvena provera kandidata i svi koji prođu prvi deo pozivaju se na drugi deo selekcije, koji obuhvata proveru znanja iz matematike i fizičkih sposobnosti. Na kraju realizovanih prijemnih ispita vrši se rangiranje kadeta na osnovu uspeha iz srednje škole, koji nosi 40 bodova, zatim uspeha sa prijemnog ispita iz matematike, koji nosi 45 bodova, i provere fizičkih sposobnosti, koja nosi ukupno 15 bodova - objašnjava potpukovnik Stanković, dodajući:

- Osnovne prednosti vojnog školstva i Vojne akademije su kvalitetni studijski programi koji su izbalansirani tako da daju optimalan odnos teoretskih i praktičnih znanja. Nakon završenog školovanja kadeti dobijaju široko kvalitetno znanje koje mogu primeniti kasnije, u svojoj vojnoj karijeri. Sve kadete, kada završe Vojnu akademiju, čeka siguran posao i časno zvanje oficira Vojske Srbije.

- Sve rezultate koje postignemo u laboratoriji imamo mogućnost da publikujemo u naučnim radovima, na naučnim konferencijama i u časopisima. Na raznim naučnim konferencijama razmenjujemo iskustva iz iste oblasti s kolegama s civilnih fakulteta.

I Jovana Gajić iz Zaječara je kadet četvrte godine pomenutog smera i član sekcije primenjene elektronike, robotike i automatike.

Vojna Akademija
foto: Petar Aleksić

Kadet Irena Koturović

Sami realizujemo projekte

Kadet Irena Koturović iz Ivanjice, sa studijskog programa vojnoelektronsko inženjerstvo, kaže da je modul raketni sistemi odabrala zbog interesovanja prema elektronici, elektrotehnici i automatici.

Vojna Akademija
foto: Petar Aleksić

- Na Vojnoj akademiji kadetima je omogućeno da, pored vežbi i predavanja, na kojima steknu sva potrebna znanja, i tokom vannastavnih aktivnosti mogu naučiti nešto novo na različitim sekcijama. Tako i ovde na našoj katedri postoji sekcija primenjene elektronike, automatike i robotike, gde se svi mi usavršavamo u tim sferama i uz pomoć profesora učestvujemo u realizaciji nekih od projekata. Svi projekti značiće nam kasnije, u radu u jedinicama Vojske Srbije i u stručnom usavršavanju na master studijama, a možda i doktorskim studijama.

- Jedan od naših projekata je projektovanje sistema upravljanja besposadnim vozilom. Laboratorijsko-gusenična platforma, koja je nosivosti do 30 kilograma, ima elektronski pogon i njen sistem upravljanja je realizovana pomoću optoelektronskih i inicijalnih senzora.

Uslovi konkursa

  • kandidati moraju biti državljani Republike Srbije s prebivalištem na teritoriji Srbije
  • da su zdravstveno sposobni za školovanje, što utvrđuje nadležna vojnolekarska komisija
  • da su ostvarili najmanje dobar uspeh tokom svih godina školovanja, kao i na polugodištu završnog razreda (za kandidate čije je školovanje u toku)
  • da imaju minimalno vrlodobru prosečnu ocenu iz vladanja tokom školovanja
  • da imaju rešenje nadležnog ministarstva o nostrifikaciji srednjoškolske isprave stečene u inostranstvu (za kandidate koji su srednje obrazovanje stekli u inostranstvu ili pohađali školovanje po inostranom nastavnom planu i programu)
  • da se protiv njih ne vodi krivični postupak ili postupak zbog krivičnog dela za koje se goni po službenoj dužnosti, odnosno da nisu osuđivani za takva dela kaznom zatvora u trajanju dužem od šest meseci ili kaznom maloletničkog zatvora, ili im nije izricana zavodska mera
  • da su rođeni 2003. godine ili kasnije
  • da su završili četvorogodišnju srednju školu ili da pohađaju IV razred srednje škole
Vojna Akademija
foto: Petar Aleksić

U sklopu projekta postignuto je da besposadno vozilo potpuno autonomno prati čoveka (leader-follower opcija), da se kreće po zadatim tačkama u prostoru ili po nekoj zadatoj putanji. Takođe, primenjeni su i algoritmi veštačke inteligencije koji omogućavaju da vozilo samostalno prepoznaje promenu položaja čoveka kojeg prati, što omogućava realizaciju viših stepena automonije i bolju interakciju između čoveka i autonomnog vozila.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track