ĆURETINA, LJUSKE OD JAJA I MASLINE! Filmska priča kako su počele najmodernije biopsije u nas! Dr Basta Nikolić: Ovako je bilo!
Foto: Zorana Jevtić, Privatna arhiva

ĆURETINA, LJUSKE OD JAJA I MASLINE! Filmska priča kako su počele najmodernije biopsije u nas! Dr Basta Nikolić: Ovako je bilo!

Društvo -

Najsavremeniji aparat za biopsiju promena na dojci, koji je gotovo stoprocentno efikasan, prvi je u nas stigao u Univerzitetski klinički centar Vojvodine, a priča kako su se lekari dovijali da isti proradi je za film. Ćureće meso, ljuske od jaja i masline pomogle su da u jeku pandemije ta vrhunska sprava, koja je bila nova i u regionu, startuje i pomogne ženama!

Srbija je, nažalost, na prvom mestu u Evropi po smrtnosti od raka dojke. Svake godine je oko 1.700 preminulih i oko 4.500 novoobolelih žena. Muškarci s istom dijagnozom su retkost, jedan od sto obolelih, ali ni to nije tako malo na ove brojke. Prevencija, kao i pravovremeno uspostavljena dijagnoza, glavu spasavaju. Biopsija je tu izuzetno važna. A važno je i da bude dobro urađena, što je u UKCV od kada imaju Hologic Selenia Dimensions aparat, digitalni mamografski aparat sa sistemom za 3D biopsiju, na mnogo višem nivou.

Doc. dr Marijana Basta Nikolić
Doc. dr Marijana Basta Nikolićfoto: Zorana Jevtić

Radiolog doc. dr Marijana Basta Nikolić, šef Odseka za interventne procedure dojke u UKC Vojvodine kaže za Kurir da im je ovaj aparat stigao u jeku pandemije 2020.

- Osim klasične mamografije, ima i mogućnost tomosinteze, odnosno 3D mamografije, kontrastne mamografije i tomosintezom vođene biopsije. Pomoću kontrastne mamografije proverimo da li je tumor vaskularizovan, jer je svaka tumorska promena jače prokrvljena u odnosu na normalno tkivo i benigne promene. Dosad smo povećanu prokrvljenost mogli da vidimo samo magnetnom rezonancom, ali ne i da njom radimo biopsije, to je samo u Beogradu moguće, gde smo i slali žene. Biopsije smo mogli da radimo samo kada se promene vide ultrazvukom ili mamografijom. Ali sada tu zonu prokrvljenosti, koja se boji, vidimo i na mamografiji, kojom je lociramo i odmah možemo i da bioptiramo - objašnjava dr Basta Nikolić i dodaje:

SAD JE MOGUĆ I BOČNI PRISTUP Ova metoda je, ističe dr Basta Nikolić, izuzetno precizna, pouzdana, brža, uz manju dozu zračenja:

- Aparat ima mogućnost i bočnog pristupa. Kod promena koje su u tankoj dojci, gde nemamo dovoljnu debljinu, kao i onih blizu zida grudnog koša ili bradavice, ranije nije bilo moguće uraditi biopsiju. A sada, lateralnim pristupom koji omogućava ovaj aparat, igla ide paralelno sa zidom grudnog koša, što nam omogućava veći broj biopsija.

- Tomosintezom vođena vakuum-asistirana biopsija dojke, važna nam je posebno za mikrokalcifikacije, koje se vide jedino na mamografiji ili neke zone asimetrije. Aparat nam jednim klikom locira promenu, njenu da kažemo geografsku širinu i dužinu, kao i dubinu na kojoj je u dojci.

Prve biopsije promena na dojkama na najsavremenijem aparatu u UKCV
Prve biopsije promena na dojkama na najsavremenijem aparatu u UKCVfoto: Privatna arhiva

Aparatom su odmah počele da se snimaju mamografije sa tomosintezom. Međutim, pošto je to bio novi i prvi aparat u Srbiji, ali i nov na tržištu u regionu, a granice su bile zatvorene, dodatak za biopsiju je stajao upakovan.

- Uvek je pravilo da za novi aparat dođe i aplikator, koji je često iz inostranstva i koji vas nauči kako se ta metoda radi. Kako to tada nije bilo moguće, u Srbiji niko nije znao kako se izvode biopsije sa tomosintezom. A kako nismo smeli da se učimo na ženama, aparat je stajao mesec dana. Onda sam rekla: "Mi znamo princip biopsije, inženjer možda zna princip rada aparata i udružićemo snage". Napravili smo fantom dojku od ćurećeg belog mesa, u koje smo izmrvili ljuske od jajeta da simuliraju mikrokalcifikacije i ubacili masline da simuliraju promene koju treba da bioptiramo. Nedelju dana smo vežbali na tom ogromnom komadu mesa. Čitali smo sav dostupan materijal, gledali edukativne i reklamne filmiće. Izbušili smo i masline i ljuske, shvatili princip rada i krajem decembra 2020. uradili tri biopsije u jednom danu i sve tri uspešne - kaže dr Basta Nikolić.

Snimak
Snimak foto: Privatna arhiva

Aplikator je došao nakon što su uradili 30-40 biopsija. Mogao je, kako kaže, samo da im pokaže kako se pacijentkinja pozicionira.

- Uradili smo više od 250 biopsija, svega dve-tri pacijentkinje bilo je nemoguće uraditi zato što su lezije stvarno bile jako blizu kože. Sve ostale smo uspešno radili i tako ne vraćamo žene da više puta rade - ističe doktorka.

Zabranjeno preuzimanje dela ili čitavog teksta i/ili foto/videa, bez navođenja i linkovanja izvora i autora, a u skladu sa odredbama WMG uslova korišćenja i Zakonom o javnom informisanju i medijima.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja