SRPSKI DRŽAVLJANIN 6 MESECI U ZAROBLJENIŠTVU: Ni traga ni glasa od Alona, koga je zarobio Hamas, roditelji ne odustaju od borbe
Foto: MAHMUD HAMS / AFP / Profimedia, Privatna arhiva

SRPSKI DRŽAVLJANIN 6 MESECI U ZAROBLJENIŠTVU: Ni traga ni glasa od Alona, koga je zarobio Hamas, roditelji ne odustaju od borbe

Društvo -

Pre šest meseci, u subotu 7. oktobra prošle godine, u rano jutro, Hamas je pokrenuo najveći teroristički napad na Izrael u poslednjih mnogo godina. Prema prvim izveštajima iz Izraela više desetina ljudi je tog dana ubijeno, više stotina povređeno, a napadači Hamasa, dominantno iz kibuca Beeri i grada Ofakim, oteli su na desetine talaca, među njima i srpskog državljanina - Alona Ohela.

Alon, 22-ogodišnji mladić srpskog porekla otet je tokom učešća na muzičkom festivalu na jugu Izraela. Još nije oslobođen.

Njegova majka Idit Ohel je nekoliko dana nakon otmice rekla je za Kosovo onlajn da je Alon, muzičar, otišao na muzički festival mira, na kojem je bilo oko 2.500 ljudi. Nakon raketnog napada, sa prijateljima se kolima odvezao do jednog skloništa, kako bi se sakrili od raketa.

U jednom trenutku teroristi Hamasa su došli do skloništa i pokušali sve da ih ubiju. Ubacilu su sedam granata u sklonište. Jedna je eksplodirala. Nakon detonacija, napadači su ušli u sklonište i izvukli Alona. Bio je živ. Kidnapovan je sa još tri osobe.

"Stavili su ih na kamion i odvezli. Njegov najbolji prijatelj sve je to video. Bio je povređen i sa devojkom se pravio da je mrtav, pošto su teroristi pucali na ostale u skloništu. Nakon što je dovežen u bolnicu on nam je rekao da je Alon kidnapovan i odveden u Pojas Gaze", ispričala je tada Idit Ohel.

Alon Ohel
foto: Privatna arhiva

Alonova porodica, sa majčine strane je iz Novog Sada, gde je rođen njegov pradeda, koji je kao mladić od 15 godina, po početku Drugog svetskog rata, uspeo je da pobegne. Nakon rata otišao je u Izrael da izgradi novi život.

"A, sada se desio novi Holokaust u kojem je otet Alon… Alon je nedužan mladić. Mi smo kao i svaka druga porodica. Ne spavamo, budimo se u košmaru", rekla je Idit, a ni šest meseci kasnije i dalje ne zna gde joj je sin.

U međuvremenu, nekoliko puta su taoci oslobađani. Alon je još uvek zarobljen. Izrael i Srbija rade na tome da i Alon Ohel bude oslobođen i vrati se svojoj porodici.

Njegovi roditelji su u martu ove godine razgovarali sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem, koji im je preneo da će kao predsednik ove zemlje boriti za Alonov život.

"Činimo sve da se Alon vrati svojoj porodici, sa nadom da će prestati sukobi koji su naneli preveliku patnju svima. Kao roditelj razumem bol, strah i neizvesnost svih očeva i majki čija deca su nestala ili stradala tokom oružanih dejstava. Uveren sam da će razum nadvladati bezumlje rata, jer ničije dete ne sme da bude žrtva bilo koje vrste nasilja i stradanja", rekao im je Vučić.

U Tel Avivu je čak, krajem novembra, bio postavljen štand s kojeg se poziva na oslobođenje Alona Ohela. Uz klavir, budući da je mladić muzičar, iznad kojeg se nalazi baner na kome piše "Alon, nisi sam", istaknuti su posteri s njegovim likom, ali i drugih kidnapovanih od strane Hamasa.

Idit Ohel, Alon Ohel
foto: Kurir Televizija, Privatna Arhiva, EPA Mohammed Saber

Poziv na njegovo oslobađanje poslat je i iz Beograda. Početkom marta, održan je muzički vikend pod nazivom "Alonov žuti klavir", koji je osmilila njegova porodica, a ambasador Izraela u Srbiji Jan Vilan poručio da svi taoci koje Hamas drži, a među kojima je Ohel, moraju da se vrate svojim kućama.

Na globalnom nivou, pokrenuta je i kampanja kroz koju sve majke, poput Idit Ohel pozivaju da se njihova deca, ali i svi taoci oslobode.

Još jedan apel poslat je kroz emotivni video snimak, u kojem porodice - svoje najmilije koji su još uvek u rukama Hamasa, govore šta se desilo u međuvremenu, a oni to propustili za prethodnih šest meseci…

Za šest meseci, od početka sukoba u Gazi, poginulo je više od 33.000 ljudi.

Delegacija Hamasa bi danas, na poziv Egipta, trebalo da krene u Kairo, na razgovore o razvoju događaja u nastojanjima da se obezbedi prekid vatre u ratu u Pojasu Gaze. Bela kuća je saopštila da će novoj rundi pregovora o primirju u Pojasu Gaze i oslobađanju talaca u Kairu prisustvovati predstavnici SAD.

Prema najnovijem predlogu, Izrael i Hamas bi pristali na šestonedeljni prekid vatre, a da zauzvrat budu pušteni stariji taoci, bolesni i ranjeni.

Kurir.rs/Kosovo online

Preneo: R.J.

Bonus video:

02:40

SRPSKI KONZUL U IZRAELU O OPERACIJI OSLOBAĐANJA ALONA OHELA: Hamas je podelio taoce u nekoliko kategorija, NEMA DOBRIH NAZNAKA

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track