VEŽBA "VIHOR 2024" Srpski dronovi-kamikaze pokazaće svoju snagu prvi put na Pešteru! Agilan, brz, ubojit sa više od 100 na sat
Foto: RTS Printscreen

proizvod domaće industrije

VEŽBA "VIHOR 2024" Srpski dronovi-kamikaze pokazaće svoju snagu prvi put na Pešteru! Agilan, brz, ubojit sa više od 100 na sat

Društvo -

Veoma je agilan, brz, ide preko 100 kilometara na čas, ubojit je, može da leti do 15 metara u sekundi, tako da se dobro bori s vetrom

U okviru združene taktičke vežbe "Vihor 2024", prvi put šira publika će imati priliku da vidi razorno dejstvo dronova domaće, srpske proizvodnje, prenosi RTS.

Na Pešteri bi trebalo da bude prikazano oko 30 različitih besposadnih letelica i robotizovanih platformi, ali pažnju ljubitelja naoružanja posebno privlače dronovi-kamikaze.

Srpski dron-kamikaza ili "jedini komarac", čiju je ubojitost moguće kontrolisati, oprobao se i na Pešteri. Bez obzira na loše vremenske uslove, svoju snagu pokazaće i u petak, prvi put pred širom publikom.

"Veoma je agilan, brz, ide preko 100 kilometara na čas, ubojit je, može da leti do 15 metara u sekundi, tako da se dobro bori s vetrom", objasnio je operater.

Dron-komarac doneo je još jednu novinu u Vojsku Srbije, prvi put dron operateri koriste video-transmiter, odnosno naočare za upravljanje dronom.

Ovaj proizvod domaće industrije pokušaj je da se i u razvoju naoružanja prati četvrta industrijska revolucija. Iskustva sa ukrajinskog fronta su pojednostavila izbor naoružanja koje se razvija.

"Malo je napredniji od onoga što se može videti u Ukrajini, ukrajinski su komercijalni, prilagođeni", rekao je Nenad Miloradović, pomoćnik ministra odbrane za materijalne resurse.

Dron-kamikaza nešto je manji od ostalih tog tipa proizvedenih u našoj zemlji. U planu je razvoj i "komarca" 2 i 3 koji će biti nešto drugačiji.

"Prvi će imati dva i tri puta veću bojevu glavu sa znatno većim efektivnim sposobnostima", rekao je Miloradović.

Opremanje besposadnim letelicama planirano je od najnižeg taktičkog nivoa sve do najvišeg nivoa vojske. Uz ove dronove-kamikaze vojska se oprema i izviđačkim dronovima.

Kurir.rs/RTS

Bonus video:

02:25

MOĆNA DEMONSTRACIJA ČUVENE 72. BRIGADE VOJSKE SRBIJE! Ovako izgleda pokazna vežba jedinice za koju ne postoji NEMOGUĆA MISIJA

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track