KAKO DA PROVERITE DA LI JE ORDINACIJA "DIVLJA" ILI IMA LICENCU Anđela je preživela pakao, evo kako da vam se to ne desi
Foto: Printscreen/TV Prva

KAKO DA PROVERITE DA LI JE ORDINACIJA "DIVLJA" ILI IMA LICENCU Anđela je preživela pakao, evo kako da vam se to ne desi

Društvo -

Javnost je ponovo uznemirena nakon što su iznova otkrio slučaj nestručnih ili lažnih lekara koji su u pokušaju da izleče pacijenta zapravo još više pogoršali njegovo stanje. Za poslednji takav slučaj saznali smo u petak, kada je javnosti saopšteno da su David Obućina, lekar opšte prakse, i Željko Manić, kozmetičar sa srednjom Trgovačkom školom, uhapšeni jer su u privatnoj privatnoj ordinaciji "Beomedicus" u Beogradu studentkinji A. I. iz Čačka nestručnom intervencijom unakazili stopala zbog čega je morala dalje na hitnu operaciju.

Kako da pre odlaska u neku privatnu ordinaciju budete sigurni da u njoj rade stručna lica i da li ona uopšte ima dozvolu za rada za to za šta se i deklariše.

Sasvim je jednostavno proveriti da li neko ima licencu:

stopalo, operacija
foto: Privatna arhiva, Shutterstock

- prvi način je kada uđete u ordinaciju, kliniku, jednostavno zatražite da vam pokažu licencu, jer su oni u obavezi da je istaknu na vidnom mestu

- drugi način je da proverite preko APR-a, pre nego što se uopšte zaputite na pregled da li je ta ordinacija ili klinika registrovana za one usluge koje i navode

- Svako može proveriti na sajtu APR-a da li je taj pružalac zdravstvenih usluga registrovan ili ne, kao zdravstvena ustanova ili preduzetnik, shodno odredbama Zakona o zdravstvenoj zaštiti - objasnili su ranije u inspekciji Ministarstva zdravlja.

stopalo, operacija
foto: Privatna arhiva

Kako je objašnjeno, da bi zdravstvena ustanova ili privatna praksa bila registrovana u APR-u, prethodno mora dobiti rešenje o ispunjenosti uslova za obavljanje zdravstvene delatnosti.

- Ovo rešenje se dobija nakon što Ministarstvo zdravlja inspekcijskim nadzorom proveri da li taj pružalac zdravstvenih usluga ispunjava sve uslove u pogledu kadra, prostora, opreme i lekova za bezbedno obavljanje zdravstvene delatnosti - kažu i dodaju:

"Neregistrovane zdravstvene ustanove i privatna praksa ne smeju da obavljaju zdravstvenu delatnost, jer nije provereno da li ispunjavaju uslove za bezbedno obavljanje zdravstvene delatnosti. Ko god ima saznanja da neko obavlja zdravstvenu delatnost, a nije registrovan, treba bez odlaganja da to prijavi Ministarstvu zdravlja, kako bi bile preduzete mere u skladu sa nadležnostima zdravstvene inspekcije, a u cilju bezbednosti pacijenata".

A šta u APR piše za ordinaciju "Beomedicus":

Upravo uvidom u APR moglo se videti da nešto nije kako treba sa ordinacijom "Beomedicus", a i pri samom dolasku na adresu.

Naime, zgrada u Krunskoj 40 ničim ne odaje da se u njoj nalazi bilo kakav ordinacija, jer nikakvog natpisa nema. Jedina oznaka ordinacije nalazi se na vratima jednog od stanova u zgradi, gde na tabli piše "Beomedicus", dok se na drugoj strani vrata nalazi natpis - "Centar za bradavice i druge promene na koži".

Međutim, prema podacima APR-a, kao vlasnik je navedeno ime Vera Petrović, a naziv ordinacije je Specijalistička lekarska ordinacija iz oblasti neuropsihijatrije "Beomedicus Beograd". Uvidom u APR vidi se da je ordinacija osnovana 1. juna 2021. godine.

Dr David Obućina, lekar opšte prakse, i Željko Manić, kozmetičar, zaposleni u Specijalističkoj lekarskoj ordinaciji „Beomedikus Beograd“ saslušani su juče u prostorijama Prvog osnovnog javnog tužilaštva u Beogradu pod sumnjom da su kao kozmetičar i doktor, ženi koja je imala zadebljanje na stopalu, naneli teške telesne povrede.

David Obućina iskoristio je zakonsko pravo i branio se ćutanjem, dok je Željko Manić izneo odbranu nakon koje, po savetu izabranog branioca nije želeo da odgovara na pitanja tužioca.

Kako je potvrđeno, uhapšeni Željko Manić koji je u "Beomedikusu" bio zaposlen kao kozmetičar, završio je srednju Trgovačku školu!

Kako se navodi u saopštenju, u odnosu na oba osumnjičena stavljen je predlog za određivanje pritvora, jer postoje osobite okolnosti koje ukazuju da će osumnjičeni boravkom na slobodi ometati postupak uticajem na svedoke, s obzirom da je osumnjičeni kao i osobite okolnosti koje ukazuju da će osumnjičeni boravkom na slobodi ponoviti krivično delo s obzirom da su krivično delo izvršili u toku obavljanje svoje redovne delatnosti.

Tužilaštvo će u daljem toku postupak ispitati svedoke najpre oštećenu A. I. zatim doktorku M.K. koja je prva ukazala pomoć nakon predmetne intervencije kao i doktora Instituta sa Banjice koji je vršio hiruršku operaciju stopala sa transplantacijom kože te će preduzeti medicinsko veštačenje povreda i druge dokazne radnje, a zahtev za inspekcijski nadzor je već podnet nadležnoj inspekciji.

Podsetimo, njima se stavlja na teret izvršenje krivičnog dela teška dela protiv zdravlja ljudi, koje delo je izvršeno u odnosu na pacijenta A.I. prilikom rutinske intervencije uklanjanja zadebljanja kože spoljnjeg dela stopala, pa je prilikom nestručne intervencije došlo do komplikacija usled kojih je oštećena zadobila teške telesne povrede – deformitet stopala koji je morao biti saniran hirurškom operacijom celog levog stopala oštećene sa transplantacijom kože.

Kurir.rs/Blic

Bonus video:

02:14

PAŽNJA DEVOJKE! OVAKO MOŽETE PREPOZNATI NADRILEKARE! Advokat otkrio poseban način provere: Lažna diploma vas više neće prevariti

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track