NEVEROVATAN IZUM PRIJEPOLJCA: Evo kako će od sada PČELE moći da šalju poruke!
Foto: RINA

NEVEROVATAN IZUM PRIJEPOLJCA: Evo kako će od sada PČELE moći da šalju poruke!

Srbija -

Emir Hašimbegović iz Prijepolja, inače elktroinženjer po struci, na jedinstven način spojio je svoje dve velike ljubavi – elktroniku i pčelarstvo. Na prvi pogled zvuče potpuno nespojovo, ali ipak imaju svoju vezu. Prijepoljac je po uzoru na patente sa zapada konstruisao gsm-sms vagu koja meri prinos meda koji pčela unosi u košnicu.

- To je digitalni uređaj koji prati stanje meda u smislu prinosa i gubitka i obaveštava vlasnika putem sms poruke, što se pokazalo izuzetno korisnim naročito pčelalarima čiji su pčelinjaci udaljeni tokom sezone, rekao je Emir.

Prijepolje
foto: RINA

Hašimbegović se tek od skora bavi pčelarstvom. Znao je da postoje takve vage, ali želeo je da konstruiše sam svoj proizvod koji će odgovoriti potrebama jednog pčelara. Njegova gsm-sms vaga prati kompletno stanje u pčelinjaku – okolnu temperaturu, vlažnost, ukupnu težinu košnice i dnevni donos meda.

- U njoj ima modul za slanje sms poruke. On prati stanje meda u košnici a zatim u određenom vremenskom periodu obaveštava svog vlasnika. Mnogi pčelari drže svoje pčele u udaljenim mestima što često predstavlja dodatni napor da ih obilaze. Ova vaga omogućava da budete udaljeni i na stotine kilometara od košnica, a da u svakom trenutku znate sta se u njima dešava – kaže Emir Hašimebegović.

Prijepolje
foto: RINA

Nakon što je jednu vagu konstruisao za svoje potrebe, Emiru su se javile i kolege pčelari za koje je on takođe konstrisao gsm-sms vagu, a ovaj svoj patent namereva i da prodaje svima kojima je potrebno.

- Uz kupovinu, koja je moguća na rate, dobijate i garanciju i održavanje ovog unikatnog „made in Prijepolje prozivoda“, zaključuje Emir kroz osmeh.

Inače, Hašimbegović je ranije bio na funkciji predsednika opštine Prijepolje četiri godine.

Kurir.rs/Rina/Preneo: D. P.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track