ZELENI FDU – budućnost obrazovanja u Srbiji
Foto: Promo

ZELENI FDU – budućnost obrazovanja u Srbiji

Društvo -

Beograd, 22. april 2024. godine − Fakultet dramskih umetnosti obeležio je Dan planete Zemlje događajem posvećenim zelenoj transformaciji obrazovanja, kojim je pokrenut projekat „Zeleni FDU”. Ovaj projekat za cilj ima unapređenje ekološki održivih praksi i procedura fakulteta, kao i uvođenje nove filozofije upravljanja orijentisane ka održivom razvoju.

Zeleni FDU
foto: Promo

Centralni deo događaja bila je panel diskusija „Zelena transformacija u obrazovanju” organizovana kako bi se javnost upoznala sa ovom inicijativom. Rektorka Univerziteta umetnosti prof. dr Mirjana Nikolić, rektor Beogradskog univerziteta prof. dr Vladan Đokić, dekan Fakulteta dramskih umetnosti prof. Dr Miloš Pavlović, vanredni profesor Elektrotehničkog fakulteta dr Željko Đurišić i Radovan Nikčević, menadžer projekta „EU za Zelenu Agendu u Srbiji“ složili su se da je tema zelene tranzicije neodvojiva od savremene prakse poslovanja obrazovnih institucija.

Zeleni FDU
foto: Promo

Zeleni FDU je projekat ozelenjavanja naše škole, tzv. zelena transformacija koja ima za cilj prelazak na ekološki održivije radne procedure i infrastrukturno upodobljavanje u ovom pravcu. Na krovu zgrade fakulteta postavićemo solarne panele kojima postajemo prosumeri – većinski trošimo struju koja proizvodimo i koja dolazi iz zelenog izvora. Jasno je da ćemo ovim značajno smanjiti štetne emisije sopstvenog rada, ali i uticati na lokalno - a posebno ekspanzivno rastuće biznis okruženje, te ih inspirisati na slične korake. Pored ovoga ulazimo u dugoročni strateški proces adaptacije sopstvenog načina rada i organizacione kulture, orijentisan ka eko-zakoretu FDU-a kao ustanove obrazovanja i kulture, ali i ekološkom osvešćivanju svakog pojedinca koji čini FDU zajednicu“ tom prilikom rekao je dekan Fakulteta dramskih umetnosti, red. prof Miloš Pavlović

Zeleni FDU
foto: Promo

„Zelena tranzicija obrazovanja je deo sveukupne transformacije privrede i društva kojoj težimo. Sektor obrazovanja je izuzetno važan za ovaj proces jer pruža znanja i veštine koje omogućavaju da se drugi sektori „ozelene“ i ima moć da doprinese podizanju svesti o važnosti klimatske akcije u društvu“, rekao je Radovan Nikčević, menadžer projekta „EU za Zelenu agendu u Srbiji“.

Zeleni FDU
foto: Promo

Projekat „Zeleni FDU” doprineće smenjenju emisija gasova sa efektom staklene zahvaljujući postavljanju fotonaponske elektrane na krovu fakulteta i otvaranjem zelene punionice za napajanje baterija prenosne audio i video opreme i mobilnih studija. Pored toga, radi podizanja svesti akademske i šire zajednice o važnosti reagovanja na klimatske promene i promocije ekološke pravednosti predviđeno je održavanje niza radionica i promotivnih aktivnosti. Sve katedre Fakulteta dramskih umetnosti učestvovale su u osmišljavanju ovog važnog pilot projekta, kojim se FDU pozicionirao kao predvodnik zelene tranzicije u visokom obrazovanju i inoviranju akademskih praksi, ukazujući na konkretne korake ka izgradnji izvesnije budućnosti.

1 / 5 Foto: Promo

Projekat „Zeleni FDU” sprovodi Fakultet dramskih umetnosti, uz finansijsku podršku Evropske unije. Ovaj projekat je deo šire inicijative „EU za Zelenu agendu u Srbiji”, koju, uz tehničku i finansijsku podršku Evropske unije i u partnerstvu sa Ministarstvom zaštite životne sredine, sprovodi UNDP, a u saradnji sa Ambasadom Švedske i Evropskom investicionom bankom (EIB), uz dodatna finansijska sredstva koja su obezbedile vlade Švedske, Švajcarske i Srbije. U realizaciji projekta učestvuju i Ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Republike Srbije, kao i Grad Beograd i Gradska opština Novi Beograd.

Promo

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track