SIN PILOTA PAVLOVIĆA PONOSAN NA OCA HEROJA: Suprotstavio se neprijatelju štiteći zemlju, čije je svete granice odbranio životom
Foto: privatna arhiva/Beta/Žarko Skoko

dan sećanja

SIN PILOTA PAVLOVIĆA PONOSAN NA OCA HEROJA: Suprotstavio se neprijatelju štiteći zemlju, čije je svete granice odbranio životom

Društvo -

U Gornjem Crniljevu kod Osečine, rodnom mestu pukovnika pilota Milenka Pavlovića, koji je poginuo braneći nebo iznad Valjeva tokom agresije NATO 1999. godine, obeležen je Dan sećanja.

U spomen-kompleksu, koji nosi ime pukovnika Milenka Pavlovića, vence i cveće položili su članovi porodice, predstavnici Vojske Srbije na čelu sa komandantom RV i PVO, opštine Osečina, Kolubarskog okruga, boračkih organizacija, meštani i prijatelji.

"Negove reči ušle su u istoriju, a njegova dela su velika i nesebična, i zadužila su i Podgorinu i Srbiju, i svoje rodno Gornje Crniljevo", rekao je Nikola Tomić, predsednik opštine Osečina.

Nemanja Pavlović, sin Milenka Pavlovića
foto: Printscreen/RTS

"Ovo je još jedno mesto, gde možemo slobodno da kažemo, mesto na kome obeležavamo herojske postupke srpskog čoveka u borbi za slobodu države i naroda", istakao je general Siniša Radović, pomoćnik ministra odbrane.

I muzejskom postavkom, sa ličnim stvarima komandanta 204. lovačkog avijacijskog puka, čuvaju u Podgorini sećanje na slavnog pilota, koji se poslednjim letom upisao u istoriju 4. maja 1999. godine.

Nemanja Pavlović
Nemanja Pavlovićfoto: Printscreen/RTS

"Žrtvovanje sebe za druge osnovno je načelo istinskog ljudskog života, što nam pokazuju razni primeri iz naše istorije, poput cara Lazara i njegovih vitezova, heroja sa Cera, Kolubare i Kajmakčalana, besmrtne heroine Milunke Savić i mnogih drugih. Iz tog razloga smo se danas sabrali u rodnom mestu našega oca, koji se pre 25 godina, ugledom prema svojim precima, suprotstavio neprijatelju, štiteći građane naše zemlje i pridružujući se svojim nebeskim saborcima, čije je svete granice odbranio svojim životom", poručio je Nemanja, sin Milenka Pavlovića.

Podgorina se odužuje Milenku Pavloviću. Jedna od glavnih ulica u Osečini nazvana je po pilotu. Njegovo herojstvo simbolično obilazi svet i na novoj poštanskoj marki.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track