1.500€ ĆAO, KAO OD ŠALE! Za ovaj prekršaj Grci kažnjavaju nemilosrdno! Lista saobraćajnih kazni: Da prevarite sistem nema šanse
Evzoni, Foto: EPA/GEORGI LICOVSKI

na naplatu stiže kad-tad

1.500€ ĆAO, KAO OD ŠALE! Za ovaj prekršaj Grci kažnjavaju nemilosrdno! Lista saobraćajnih kazni: Da prevarite sistem nema šanse

Društvo -

Do Grčke, najčešće destinacije za domaće turiste preko leta, najčešće ćete sopstvenim automobilom, a to onda znači da spremite i “džak para” ako ste skloni da četvrotočkašem upravljate mimo propisa.

Koliko celo letovanje može vas koštati vožnja pod dejstvom alkohola, a za vožnju bez pojasa u Grčkoj pripremite 350 evra.

Iako u Grčkoj novi i znatno stroži zakon o drumskom saobraćaju postoji već šest godina, nije zgoreg podsetiti se koliko će vam svaki saobraćajni prekršaj napravljen u ovoj zemlji višestruko povećati trošak letovanja.

Pogotovo, a o tome svedoče i prošlogodišnja iskustva naših turista u Grčkoj, što se broj tamošnjih saobraćajnih policajaca na putevima i ulicama daleko uvećao, a uz to su beskompromisni i ažurni u kažnjavanju prekršilaca.

Takođe, savetuju iskusni putnici u ovu državu EU, treba obratiti pažnju i na to da je povećan i broj radara na glavnim saobraćajnicama, a prvi na koji će naići putnici iz naše zemlje nalazi se vrlo blizu nakon graničnog prelaza Evzoni, a pre isključenja za Solun, što je jedna od najčešćih putnih ruta turista iz Srbije u odlasku na grčko primorje.

Evzoni
foto: Kurir

Spisak iznosa kazni za saobraćajne prekršaje u Grčkoj:

Vožnja pod uticajem alkohola - od 78 do 1.200 evra

Prekoračenje brzine u naseljenom mestu do 20km/h - 100 evra

Prolazak kroz crveno svetlo na semaforu i preticanje preko pune linije – 700 evra

U Grčkoj drakonske kazne za saobraćajne prekršaje važe već šest godina.

Nevezivanje sigurnosnog pojasa – 350 evra

Nepropisno parkiranje - od 40 do 80 evra

Korišćenje mobilnog telefona u toku vožnje – 100 evra

Pušenje u vozilu ukoliko je u njemu dete mlađe od 12 godina – 1.500 evra i oduzimanje vozačke dozvole.

Za razliku od prethodnih propisa, upozorava se i na to, u Grčkoj više ne postoji pogodnost da vam bilo koja od izrečenih saobraćajnih kazni bude smanjena na polovinu iznosa ako je platite u roku od deset dana.

Pojas, Dečije Sedište
foto: Shutterstock

Saobraćajnu kaznu u Grčkoj platićete kad-tad!

Ne zavaravajte se da nećete platiti bilo koji od ovih načinjenih saobraćajnih prekršaja u Grčkoj.

Naime, kako objašnjava sajt nikana.gr koji srpski turisti koriste kao pouzdan vodiča za letovanje u toj zemlji, to ako kazna za saobraćajni prekršaj još nije evidentirana i informacija o istom poslata na granične prelaze, ne znači da ste se spasili od plaćanja.

- Grci vam ne mogu poslati kaznu na kućnu adresu, ali sledeći put kada budete ulazili u Grčku, ako kazna nije zastarela ona se još uvek nalazi u sistemu i neće vam je oprostiti, nego ćete istu morati platiti. Pored toga u okviru EU postoji registar saobraćajnih prekršaja i velika je verovatnoća je da će se kazna naplatiti čim budete na ulasku u EU bilo gde da je napravljen prekršaj unutar EU – piše sajt nikana.gr.

Kazne, takođe nemale, “vrebaju” i kod Makedonaca i Bugara

A do Grčke sopstvenim automobilom ćete morati preko Severne Makedonije ili Bugarske. A ako vam se u nekoj od te dve države dogodi saobraćajni prekršaj, računajte na sledeće izdatke.

Severna Makedonija

Vožnja pod uticajem alkohola - od 250 do 400 evra

Prekoračenje brzine u naseljenom mestu do 20 km/h – 45 evra

Prolazak kroz crveno svetlo – 300 evra

Nekorišćenje sigursnog pojasa – 20 evra

Nepropisno parkiranje – 45 evra

Korišćenje mobilnog telefona u toku vožnje – 45 evra

Vožnja preko dana bez upaljenih kratkih, odnosno, dnevnih svetala – 35 evra

Preševo, Granični Prelaz
foto: screenshot Video Plus

Bugarska

Vožnja pod uticajem alkohola - od 255 do 510 evra

Prekoračenje brzine do 20km/h - od 10 do 180 evra

Prolazak kroz crveno svetlo – 25 evra

Nevezivanje sigurnosnog pojasa – 25 evra

Nepropisno parkiranje - do 102 evra

Korišćenje mobilnog telefona u toku vožnje – 25 evra

Ukoliko preko dana nemate upaljena kratka, odnosno, dnevna svetla - 25 evra

Deca moraju biti u dečjem sedištu

S obzirom na to da je Grčka za naše građane najčešća porodična turistička destinacija, važno je znati kako u njoj svoje mališane mlađe od 12 godina voziti po zakonu.

U Grčkoj deca mlađa od 12 godina moraju biti u odgovarajućem sedištu.

U Grčkoj, naime, zakonska regulativa je usaglašena sa preporukama koje je Evropska komisija propisala u vezi sa prevozom dece, pa tako po tim preporukama deca niža od 135 centimetara i mlađa od 12 godina treba da budu u odgovarajućem sedištu ili busteru.

Tamošnji zakon tako kaže da je zabranjeno da se deca starija od 3 godine i niža od 150 centimetara voze na prednjem sedištu vozila. Za decu od 12 i više godina sa visinom od najmanje 135 centimetara, pak, dovoljan je normalan sigurnosni pojas.

Kurir.rs/Blic

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track