DECU NE IZVODITI U ŠETNJU I U PARKOVE U OVOM VREMENSKOM PERIODU! Lekar upozorava - ovo su simptomi koje ne smete da igorišete
Foto: Uroš Arsić/Mondo

DECU NE IZVODITI U ŠETNJU I U PARKOVE U OVOM VREMENSKOM PERIODU! Lekar upozorava - ovo su simptomi koje ne smete da igorišete

Društvo -

Poslednji podaci monitoringa alergenog polena u Beogradu pokazuju da je zabeleženo prisustvo čak 17 vrsta polena drveća, a ranije su počeli da cvetaju korovi i trave.

U ovom periodu posebno treba obratiti pažnju na decu, jer polena najviše ima po parkovima i drugim zelenim površinama.

Alergijska kijavica kod dece je, baš kao i kod odraslih, refleksni odgovor organizma na iritaciju nosne sluznice. Za razliku od alergena poput grinja ili životinjske dlake koji su prisutni tokom cele godine, alegije prouzrokovane prekomernom koncentracijom polena u vazduhu poslednjih godina su u porastu, obrašnjavaju lekari u Univerzitetskoj dečijoj klinici u Tiršovoj.

- Negde od četvrte, pete godine života oni mogu da imaju tipične simptome. To su simptomi alergijske kijavice, naročito kod mlađe dece. To je manifestno curenje iz nosa, obično trljaju oči nakon toga. Još refleksno iskašljavanje nije uspostavljeno, ponekad bude praćeno i tim iskašljavanjem - objašnjava Katarina Milošević, alergolog u Univerzitetskoj dečijoj klinici u Tiršovoj.

Alergija
foto: Shutterstock

Iz Agencije za zaštitu životne sredine napominju da od 1. februara do 1. novembra prate prisustvo svih alergenih polena u vazduhu, kao i da redovno obaveštavaju građane ali i nadležne intitucije o stanju u zemlji.

- Prisutni su poleni trava i oni su u porastu. To polenovo zrno ima veliki alergeni potencijal, naročito ako decu pustimo na neke travnjake koji nisu adekvatno pokošeni, tretirani... Krenuli su i korovi, znači korovske biljke. Uskoro ćemo imati i lipu, pojavljuje se po koje polenovo zrno, a borovi i jele su preko graničnih vrednosti - navela je Mirjana Mitrović, Rukovodilac grupe za polen Agencije za zaštitu životne sredine.

Simptomi kod dece za odlazak kod lekara

Zbog toga se savetuje roditeljima da, ukoliko kod deteta prepoznaju simptome alergijske kijavice, posete izabranog pedijatra koji će, ako je potrebno, dete dalje uputiti na pregled kod alergologa.

Doktorka Milošević objašnjava da poslednjih godina imaju i specifičnu terapiju za decu koja ne reaguju na lekove za suzbijanje simptoma.

- Mi kažemo farmakoterapija, a to su određeni lekovi koji se daju za suzbijanje simptoma alergije u nosu, a obično imaju simptome i u očima. Poslednjih godina imamo i specifične terapije za određene pacijente koji ispunjavaju indikaciju, a obično su vezane za decu koja imaju ozbiljne simptome, slabo reaguju na farmakoterapiju, a to je započinjanje specifične imunoterapije na taj određeni alergen - kaže dr Milošević, alergolog Univerzitetske dečije klinike u Tiršovoj.

alergija
foto: Shutterstock

Koncentracija polena najveća u prepodnevnim satima

Najveća koncentracija polena u vazduhu je u prepodnevnim časovima, pa stručnjaci savetuju da se šetnja sa decom ili druge aktivnosti u prirodi odlože da drugi deo dan.

- Ono što je upozorenje u ovom trenutku, za decu pre svega, kao najosetljiviji deo populacije, tako i za ostale sugrađane koje imaju alergijske probleme, jeste da se pripreme na cvetanje korova, pri tome mislim na ambroziju, čiji je polen ima najveći alergeni potencijal. Apelujem na sve institucije da se krene na vreme sa suzbijanjem, da se ne bismo osvestili u periodu cvetanja, a tada je već kasno - kaže Mirjana Mitrović.

Simptomi alergija na polen

 1. Crvenilo i suzenje očiju
 2. Začepljenje i svrab u nosu
 3. Kijanje
 4. Kašalj
 5. Otežano disanje
 6. Astma
 7. Promene na koži
 8. Promene u probavi

Saveti za ublažavanje tegoba

 • Tokom dana prozore držite zatvorene
 • Ne izlazite napolje po vetrovitom vremenu
 • Ne izlazite iz kuće u toku prepodneva, tada je najviše polena u vazduhu
 • Često se umivajte
 • Češće perite kosu
 • Veš perite češće ali ga ne sušite napolju, osim uveče
 • Istresajte posteljinu
 • Sklonite se iz okruženja u kome raste uzročnik alergije
 • 10 do 15 dana pre povećanja koncentracije alergena u vazduhu počnite sa terapijom

Kurir.rs/Blic

Bonus video:

02:31

SVRAB, CURENJE IZ NOSA, KIJANJE! Zbog preranog cvetanja poranile i ALERGIJE! Stručnjak savetuje specifičnu IMUNOTERAPIJU!

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track