NA BESPLATAN PREGLED DOŠLO VIŠE OD 30.000 GRAĐANA I DECE! Lekari imali pune ruke posla: Evo šta su sve otkrili
Foto: Kurir

prevencija

NA BESPLATAN PREGLED DOŠLO VIŠE OD 30.000 GRAĐANA I DECE! Lekari imali pune ruke posla: Evo šta su sve otkrili

Društvo -

U zdravstvenim ustanovama širom Srbije juče od osam do 17 sati se bez zakazivanja održala akcija besplatnih preventivnih pregleda građana i dece, čak i onih koji nemaju zdravstvenu knjižicu u organizaciji Ministarstva zdravlja!

Kako Kurir saznaje odziv je bio izuzetno visok i prema preseku u 12 sati 3.500 građana je više obavilo pregled nego što je to bilo prošle nedelje u isto vreme. Do kraja dana ta brojka se popela na više od 30.000 građana. U popodnevnim satima lekari iz KBC Zemun i UKC Srbije rekli su da su otkrili četiri promene za koje se sumnja da su tumorske dok je jedna bila sa metastazama.

Prevencija je pola zdravlja i ukoliko se bolest otkrije na vreme velike su šanse da se spasi život pacijenta, saglasni su doktori u UKCS, koji je Kurir posetio u ranim jutarnjim satima kada su ženi srednjih godina na preventivnom pregledu otkrili promenu na plućima za koju se sumnja da je tumorska. Hitno su je uputili na Kliniku za pulmologiju na dalju dijagnostiku, a mi smo je zatekli uplakanu ispred zgrade ovog zdravstvenog centra.

preventivni pregledi, UKCS
foto: Kurir

Interesovanje građana je bilo veliko, neki su stigli već u šest ujutru, a kako su lekari bili spremni i sve organizovali sa pregledima su počeli i pre osam sati. Svi pacijenti kod kojih se tokom pregleda ili u rezultatima uočene nepravilnosti upućeni su na dalju dijagnostiku i preglede u toku ove nedelje. Oko podneva od 179 pregledanih pacijanata u UKCS kod troje su uočene promene za koje se sunja da su tumorske te su upućeni na hitnu dijagnostiku.

1 / 6 Foto: Kurir

U KBC Zemun sedamdesetogodišnoj ženi na preventivnom pregledu je otkriven tumor na plućima sa metastazama. Direktor KBC Zemun prof. dr Dragoš Stojanović rekao je za Kurir da je za Kurir da je žena pušač i da nije imala simptome bolesti.

Direktor Klinike za pulmologiju UKCS ass. dr Mihailo Stjepanović rekao je za Kurir da su u fokusu dve grupe ljudi - fizijatrijski pregledi dece i pulmološki pregledi.

- Po prvi put Ministarstvo zdravlja sa zdravstvenim ustanovama organizuje preglede dece jer deca danas imaju drugačiji stil života, gojazni su. Važno je pregledati njihov lokomotorni sistem da se vidi stanje kičme. Pozivam roditelje da decu predškolskog i školskog uzrasta dovedu na preglede kod fizijatra - ističe dr Stjepanović i dodaje:

dr Mihailo Stjepanović
foto: Kurir

- Bilo je pacijenata kod kojih je otkrivena astma i onih koji su upućeni kardiologu. Ovo je pokazatelj koliko je prevencija važna da bolest otkrijemo na vreme kada možemo mnogo toga da učinimo. Ako smo danas makar jedan život spasili nama doktorima to mnogo znači. Rak pluća je najčešća onkološka bolest u Srbiji zato smo stavili akcenat na ovim pregledima, savetuje se da se uradi radiografija grudnog koša svim pacijentima koji imaju više od 50 godina života i 30 godina pušačkog staža.

Dr Stjepanović naglašava i da se obavljaju i laboratorijske analize, krvna slika, pregled hormona štitne žlezde i tumor marker za prostatu PSA.

- Apelujem na građane da misle na svoje zdravlje, da ostave cigarete, prestanu da puše, a ukoliko su u rizičnoj grupi da se jave na pregled urade skrinig za rano otkrivanje raka pluća.

pluća, rendgen, snimanje pluća
foto: Shutterstock

Dr Mirsad Đerlek

Visok odziv za dečje preglede

U Vlasotincu je oko podneva obavljeno oko 30 fizijatrijskih pregleda.

- Velikom broju dece, posebno ženskog pola, preporučeno je da nastave sa fizikalnom terapijom, kako bi ispravili deformitete kičme koji su uočeni. Evidentno je da se ne bave sportom u dovoljnoj meri, a to može u kasnijem životnom periodu da im pravi ozbiljne zdravstvene probleme. Kod konkretnih pregleda, pored devojčica kod kojih su primećeni deformiteti, imamo i dečake sa deformitetima stopala.

Mirsad Đerlek
foto: Kurir televizija

Zadovoljan sam što smo danas imali ozbiljan odziv i što ćemo uspeti kroz fizikalnu terapiju u narednih nekoliko meseci da potpuno rešimo njihove probleme, rekao je dr Mirsad Đerlek, državni sekretar u Ministarstvu zdravlja za Telegraf.rs i dodao da ovim država pokazuje da brine o zdravlju svojih pacijenata.

Podsetmo, prošle nedelje je 23.000 građana obavilo preventivne preglede, a kod 1.800 njih su uočene zdravstvene nepravilnosti te su poslati na dalju dijagnostiku i lečenje.

Bonus video:

00:55

BESPLATNI PREGLEDI ZA GRAĐANE: Ovo je kompletan raspored! Iz Udruženja dermatologa Srbije: Po prvi put se ovako nešto organizuje

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track