Jubilarna, dvadeseta smotra veterana folklora ‘‘Godine su prolazile’‘ održana je na šetalištu ispred Vukovog doma kulture u Loznici.

Vreme je bilo kao poručeno da ansambli veterana koji su došli iz više krajeva Srbije i Republike Srpske pokažu šta znaju i da godine nisu prepreka da se
zapeva i u kolu zaigra.

loznica--ispred-vukovog-doma-kulture.jpg
T. Ilić 
foto: T. Ilić

Ovoga puta na jubilarni skup došlo je oko 150 veterana, a stigli su ANIP Kruna iz Stubline kod Uba, FA ‘‘Đido’‘- Bogatić, ANIP ‘‘Mozaik’‘-Niš, KUD ‘‘Diša Atić’‘- Skupljen, UA ‘‘Čivija’‘- Šabac, beogradski KUD PKB i KUD ‘‘Most’ iz Bratunca.

Kako je rečeno na početku susreta festival se održava svake godine u isto vreme i okuplja one koji su mladost proveli igrajući u kulturno-umetničkim
društvima.

loznica--veterani.jpg
T. Ilić 
foto: T. Ilić

Ako vam je srce mlado, a duša ispunjena radošću, dobrotom, ljubavlju, noge će uvek zaigrati bez obzira na godine, poručio je domaćin susreta KUD ‘‘Karadžić’‘, jedno od najstarijih društava na Balkanu, osnovano 1850. godine.

- Nastavljamo tradiciju da se susrećemo u Loznici sa prijateljima iz drugih kulturno-umetničkih društava koja rado dolaze u Loznicu. U ‘‘Kardžiću sam došao sa 18 godina, 1968, još sam tu i biću dok me noge nose. Najlepše godine sam tu proveo, proputovao celu Evropu, sem Engleske, u ‘‘Karadžiću’‘ stekao prijatelje za ceo život, a dočekali smo i mi i naši gosti, veterani, da igramo pred našom decom i unucima i pokažemo im lepotu igre i pesme našeg naroda – kazao je pred početak smotre Dragan Todorović Đedin, predsednik sekcije veterana ‘‘Karadžića’‘.

loznica--veterani-lakih-nogu.jpg
T. Ilić 
foto: T. Ilić

Ovakvo druženje veterana započeto je 2002. i od tada se nisu sastajali samo dva puta zbog situacije sa kovidom.

Kako kažu, važno je da traju i da se ne predaju, uživaju u druženju i igri. Po onome što su ansambli pokazali Lozničanima mnogi bi komotno mogli da nastupaju sa znatno mlađim kolegama.

Vidi se da su im srca mlađa od krštenice, a noge još uvek lake, razigrane, samo im treba muzika i eto igre.

Jubilarno druženje je završeno, a naredne godine ulazi se u treću deceniju smotre veterana folklora simboličnog naziva ‘‘Godine su prolazile’‘