PORODICU VRATILI SA GRANICE, UMALO DA IM PRESEDNE PUT: Spisak neophodnih dokumenata za Grčku, sledi kazna ako nemate 1 stvar
Foto: RINA

pažnja

PORODICU VRATILI SA GRANICE, UMALO DA IM PRESEDNE PUT: Spisak neophodnih dokumenata za Grčku, sledi kazna ako nemate 1 stvar

Društvo -

Turisti iz Srbije koji idu na letovanje u Grčku automobilom od dokumenta moraju da imaju važeći pasoš, vozačku i saobraćajnu dozvolu i zeleni karton!

Naime, pasoš za Grčku mora da važi minimum tri meseca od datuma planiranog povratka, međutim od dokumenata kod sebe morate imati evropski formular za prijavu saobraćajnog udesa, međunarodno ovlašćenje odnosno žutu kartu ako vozilo nije registrovano na vaše ime, piše Grčka info.

U automobilu je neophodno imati i protivpožarni aparat (minimum S 2 aparat od 2 kg), zdravstveno putno osiguranje za broj dana koje provodite u inostranstvu, rezervne naočare u slučaju da na vozačkoj dozvoli imate sliku sa naočarima. Ukoliko u Grčkoj nemate PP aparat i ako vas zaustavi policija kazna je 80 evra.

Grčka, more, letovanje, putovanje, auto, automobil, letovanje u Grčkoj
foto: Shutterstock

Vozači koji imaju probnu vozačku dozvolu za B kategoriju Republike Srbije treba da znaju da ona ne važi ni u Severnoj Makedoniji ni u Grčkoj.

Na Instgram stranici Grčkainfo pojavilo se obaveštenje u kome se podsećaju turisti da provere svoja dokumenta pre polaska na put kako ne bi došlo do neprijatnih situacija na granici.

- Molim vas da pre puta proverite da li vam je istekla vozačka dozvola. Upravo smo zbrinuli porodicu koja je vraćena sa naše granice zbog isteka vozačke. Srećno će nastaviti put ka Platamonu busem, ali sigurno da im nije bilo lako. Dakle vozačku proverite, zeleni karton, pasoše do kada važe! Srećan put - navodi se u objavi - obaveštenju.

letovanje, dokumenta
foto: Printscreen/ Instagram/ Grčkainfo

Provera važnosti pasoša pre puta će vas poštedeti neprijatnosti, pošto je vlasnik svakog ličnog dokumenta odgovoran za validnost istog.

Na zvaničnom sajtu Ministarstva spoljnih poslova Republike Srbije, u odeljku opštih preporuka prva stavka je: proverite da li je pasoš važeći pre odlaska na putovanje. Još je navedeno da "pasoš mora biti važeći najmanje tri meseca nakon planiranog datuma povratka iz zemalja Šengenskog prostora i pasoš mora biti izdat u prethodnih 10 godina".

Zbog neplaćene parking kazne vraćaju sa granice

Nije redak slučaj da se vozači neprijatno iznenade kada im na samoj granici saopšte da se u sistemu pojavila blokada zbog neplaćenih kazni i da zbog toga ne mogu da im izdaju registracionu nalepnicu, ili čak i vrate sa granice ako je zbog neplaćene kazne raspisana poternica.

Tako se i događa da cele porodice u automobilima budu vraćane sa graničnih prelaza zbog neplaćenih kazni od nekoliko hiljada dinara.

Do ove neprijatnosti uglavnom dolazi jer saobraćajna policija i "Parking servis" ako počiniocu prekršaja na licu mesta ne uruče kaznu, to čine isključivo slanjem obaveštenja o prekršajnom nalogu na kućnu adresu vlasnika automobila.

To obaveštenje se potom šalje poštom, a pronašli obaveštenje u sandučetu ili ne, prekršajni nalog stupa na snagu posle 15 dana. Od tog momenta u roku od osam dana moguće je platiti upola manju kaznu, ali najčešće oni koji ne vide obaveštenje propuste i ovu šansu.

Kako bi se izbegle neprijatnosti, preporuka za sve je da provere da li se nalaze u "Registru neplaćenih kazni i drugih novčanih iznosa" na sajtu Ministarstva pravde.

Drugi način da vozač proveri da li postoji neka kazna za koju ne zna, jeste da sa ličnom kartom ode na šalter pisarnice Prekršajnog suda u Beogradu i traži listing predmeta na svoje ime. U Prekršajnom sudu u Beogradu kažu da trenutno imaju hiljade predmeta zbog saobraćajnih prekršaja.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track