OSUĐENI SMO NA SUŠU I TOPLOTNE TALASE Prognoza RHMZ za jul, avgust i septembar: Evo kad su i koliki pikovi temperatura i padavina
Foto: Zorana Jevtić, Nemanja Nikolić, Shutterstock

sezonska prognoza

OSUĐENI SMO NA SUŠU I TOPLOTNE TALASE Prognoza RHMZ za jul, avgust i septembar: Evo kad su i koliki pikovi temperatura i padavina

Društvo -

Naredne sedmice Srbiji očekuje sunčano vreme i visoke dnevne temperature, pokazuje prognoza vremena Republičkog hidrometeorološkog zavoda (RHMZ).

Prolazni pljuskovi i grmljavine se ponovo očekuju sutra, 17. juna, u krajevima južno od Save i Dunava, dok će od utorka, 18. juna, u celoj Srbiji biti pretežno sunčano i vrlo toplo sa dnevnim maksimumima od 31 do 35 stepeni, a oko 20. juna i iznad 35 stepeni. U urbanim sredinama očekuju se tropske noći, navodi se na sajtu RHMZ.

RHMZ je objavio i sezonsku prognozu vremena, prema kojoj se predviđaju vremenske prilike za jul, avgust i septembar.

Prognoza za jul 2024: Suša i toplotni talasi, toplije od proseka

Srednja minimalna temperatura vazduha u julu biće iznad višegodišnjeg proseka, pri čemu će njena vrednost biti viša za stepen do dva u odnosu na višegodišnji prosek. Srednja maksimalna temperatura vazduha u julu biće iznad višegodišnjeg proseka, sa vrednostima u proseku višim za za stepen do dva u odnosu na višegodišnji prosek.

Visoka Temperatura, Toplotni Talas, leto
foto: Shutterstock

U Beogradu i široj okolini srednja maksimalna temperatura vazduha tokom jula biće oko 31,2 stepeni. Srednja mesečna suma padavina tokom jula biće ispod višegodišnjeg proseka sa vrednostima za oko 10 mm nižim u odnosu na višegodišnji prosek.

Avgust 2024: Još toplije od jula

Prema sezonskoj prognozi RHMZ, srednja maksimalna temperatura vazduha u avgustu biće iznad višegodišnjeg proseka, sa vrednostima u proseku višim za jedan do dva stepena u odnosu na višegodišnji.

U Beogradu i široj okolini srednja maksimalna temperatura vazduha tokom avgusta biće oko 31,4 stepeni. Mesečna suma padavina tokom avgusta biće, takođe, ispod višegodišnjeg proseka sa vrednostima u proseku za oko 10 mm nižim u odnosu na višegodišnji prosek.

vrućina, paklena vrućina, visoke temperature, leto, žega, toplota, toplo vreme
foto: Zorana Jevtić

Septembar 2024: Nastavak kasnog leta

Srednja maksimalna temperatura vazduha u septembru biće iznad višegodišnjeg proseka, sa vrednostima u proseku višim za oko 1,4 stepena u odnosu na višegodišnji prosek, navodi se na sajtu RHMZ.

U Beogradu i široj okolini srednja maksimalna temperatura vazduha tokom septembra biće oko 24,6 stepeni. U većem delu Srbije mesečna suma padavina tokom septembra zadržavaće se u granicama višegodišnjeg proseka sa vrednostima u proseku oko 3 mm nižim u odnosu na višegodišnji prosek, a u Centralnoj, Južnoj i Jugozapadnoj Srbiji biće ispod višegodišnjeg proseka sa vrednostima za 5 mm do 10 mm nižim u odnosu na višegodišnji prosek.

Kurir.rs/ Danas/ A. K.

Bonus video:

03:31

MOŽETE SMRŠATI 4 KG DO JUNA SA 5 OBROKA DNEVNO! Dijelotog otkrio kako da se spremite za leto: DO PUNE SEZONE SA IDEALNIM TELOM

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track