MINISTAR SELAKOVIĆ: Mirdita na Vidovdan više od provokacije, cilj identitetsko prekrajanje Kosova
Foto: Dario Konstantinović

MINISTAR SELAKOVIĆ: Mirdita na Vidovdan više od provokacije, cilj identitetsko prekrajanje Kosova

Društvo -

Ministar kulture Srbije Nikola Selaković ocenio je danas da pokušaj organizacije festivala "Mirdita, dobar dan" na Vidovdan predstavlja više od provokacije i naglasio da je apsolutno uveren da tako nešto u Beogradu, a pogotovo na najsvetiji praznik, ne treba ni da se podrži, ni da se održi, prenosi RTV.

Festival je, kako je naglasio za Tanjug, samo karika u nizu lanca koji za cilj ima potpuno identitetsko prekrajanje, reviziju onoga što Kosovo jeste.

"Kada se možete suočiti sa tim da su u stanju da za manastir Visoki Dečani, koji nije samo sakralni objekat, ne samo objekat duhovnog, visokoumetničkog kvaliteta, već na prvom mestu mauzolej, grobnica šefa srpske države, kralja Stefana Dečanskog mogu da pričaju da ne pripada srpskoj kulturi, možete misliti šta će nam raditi sa svim ostalim", rekao je Selaković.

Selaković je naglasio da povrh svega, doći u Beograd na Vidovdan, znači sprovoditi vrstu kvazi kulturnog iživljavanja.

"Dakle, nije im dovoljno što nam narod na Kosovu i Metohiji maltretiraju, što ga šikaniraju, što ih progone, što ih ubijaju, nego još hoće da dođu u naš glavni grad, na naš najsvetiji praznik i da nas nateraju, da ih oberučke prihvatimo i budemo sve srećni i zadovoljni zbog toga što nam rade. To je svojevrsni mazohizam, mogu slobodno da kažem i apsolutno sam uveren da tako nešto u Beogradu, a pogotovo na Vidovdan, ne treba ni da se podrži, ni da se održi", rekao je Selaković.

Ocenio je da organizacija takozvanog festivala "Mirdita, dobar dan" u Beogradu, i to na Vidovdani, ne predstavlja samo provokaciju, već nešto što manifestuje uopšte odnos albanske, prištinske vrhuške prema onome što je srpska kultura.

Podsećajući da je patrijarhu Profiriju pre više od mesec i po zabranjen ulazak na Kosovo gde je krenuo u svoju kuću, u Pećku patrijaršiju, vekovnu kuću poglavara SPC, a glumcu Nenadu Jezdiću da na severu Kosova odigra svoju monodramu "Knjiga o Milutinu", Selaković je naglasio da to pokazuje da kutura postaje ozbiljna žrtva terora Prišitne, progona i iživljavanja nad srpskim narodom "koji sprovode Aljbin Kurti i čitava njegova grupacija".

Selaković je naglasio da Priština svoju politiku zasniva isključivo i jedino na otimačini i krađi.

"Ranije su to bile kuće, imanja, naša sela, naši gradovi, naše svetinje, sada to postaje i ono što je naša kulturna baština", rekao je Selaković i nagalsio da nije odmet ponoviti činjenicu da na Kosovu pored rimskih, grčkih, srednjovekovnih srpskih i otomanskih spomenika kulture „ne postoji ništa što je albanska kulturna baština“.

Kurir.rs/Kosovo online

Preneo: R.J.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja