TEMPERATURE DO 40 STEPENI, OVA DVA DANA ĆE BITI POSEBNO PAKLENA: RHMZ se oglasio najnovijim UPOZORENJEM!
Foto: Shutterstock

TEMPERATURE DO 40 STEPENI, OVA DVA DANA ĆE BITI POSEBNO PAKLENA: RHMZ se oglasio najnovijim UPOZORENJEM!

Društvo -

Republički hidrometeorološki zavod Srbije (RHMZ) oglasio se najnovijim meteorološkim upozorenjem!

Kako kažu iz RHMZ-a, nalazimo se na početku perioda koji će obeležiti priliv veoma toplog vazduha sa severa Afrike ka našem području.

Vrednosti maksimalnih temperatura po danima biće sledeće:

- utorak (18.6.) od 32 do 35 °C

- sreda (19.6.) od 35 do 37 °C

- četvrtak (20.6.) od 33 °C na severu do 39 °C na jugu i istoku Srbije

U petak i subotu (21 - 22.6.) pik toplotnog talasa sa maksimalnim temperaturama od 35 do 40 °C.

U subotu posle podne na severu i zapadu, a u nedelјu (23.6.) i u ostalim krajevima pad temperature i povratak na vrednosti u intervalu od 28 do 34 °C.

Nakon paklenih temperatura koje su najavljene ove nedelje neće nas zaobići lokalni pljuskovi sa grmljavinom, ali će oni biti lokalnog karaktera!

Podsetimo, prema rečima meteorologa Slobodana Sovilja naznaka za superćelijske oluje još uvek nema.

Meteorolog Slobodan Sovilj objasnio je za Kurir da se upozorenje na superćelijske oluje izdaje tri do pet dana ranije po regionima.

- Kada se polako približavamo kraju ovog toplotnog talasa onda ćemo imati detaljnije informacije, ali sa ove tačke gledišta, kada se bude završio ovaj toplotni talas biće relativno suvo zbog malo vlage u atmosferi tako da će pojava pljuskova sa grmljavinom biti lokalnog karaktera, odnosno izolovano - naveo je Sovilj.

On je naveo da će u petak i subotu maksimalne temperature ići od 35 do 40 stepeni, ali da pad temperature u nedelju neće biti značajan, te da ostajemo u toplom režimu sa temperaturama do 34 stepeni.

- U svakom slučaju neće biti baš tako toplo kao sada od srede do subote, to su četiri najtoplija dana koja nas očekuju. Biće nakon toga pljuskova lokalnog karaktera, ali za sada nema naznaka ozbiljnih padavina. Naredni toplotni talas ovakvog intenziteta možemo očekivati tek polovinom jula meseca - rekao je Sovilj.

Kurir.rs/Preneo: D. P.

Bonus video:

01:27

ZA OČEKIVATI SU TOPLOTNI TALASI, SUŠE, POŽARI, OLUJE Zamenik direktora RHMZ: Dolazi do klimanja naše klime, POSLEDICE NA OKEAN

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track