OVO SU REŠENJA TESTOVA SVAKOG OD 5 IZBORNIH PREDMETA! Završen treći dan male mature! Proverite da li ste dobro uradili (FOTO)
Ilustracija, Foto: Kurir/T.M.

izborni predmet

OVO SU REŠENJA TESTOVA SVAKOG OD 5 IZBORNIH PREDMETA! Završen treći dan male mature! Proverite da li ste dobro uradili (FOTO)

Društvo -

Svršeni osnovci danas su polagali test iz jednog predmeta po izboru - istorije, geografije, biologije, fizike i hemije

Mala matura odnosno završni ispit na kraju osnovnog obrazovanja i vaspitanja ove godine se održava 18, 19. i 20. juna, a polaže ga 67.430 učenika koji su završili osmi razred i odraslih koji su obavezno obrazovanje završili po programu za funkcionalno osnovno obrazovanje odraslih.

Učenici osmog razreda danas, trećeg i poslednjeg dana, polagali su test iz jednog od predmeta po izboru kojih je ukupno pet.

FIZIKA

Fizika
foto: Printscreen

BIOLOGIJA

Biologija
foto: Ministarstvo Prosvete

GEOGRAFIJA

geografija
foto: Ministarstvo prosvete

ISTORIJA

istorija
foto: Printscreen

HEMIJA

hemija
foto: Ministarstvo Prosvete
hemija
foto: Ministarstvo Prosvete

Najviše đaka izabralo geografiju

Osmaci u Srbiji danas polažu test iz izbornog predmeta na maturskom ispitu, a najviše učenika opredelilo se za geografiju, saopštilo je Ministarstvo prosvete.

Oni su mogli da biraju između biologije, istorije, geografije, hemije i fizike, dok su juče polagali matematiku, a u utorak srpski.

Ministarka prosvete Slavica Đukić Dejanović rekla je novinarima prilikom posete Osnovnoj školi "Branko Radičević" u Pančevu da su preliminarni rezultati testa iz srpskog bolji nego prethodne godine.

"Prosečno postignuće na testu iz srpskog jezike iznosi 11,55 poena, što je više u odnosu na prethodnu godinu kada je prosečno postignuće na tom testu bilo 10,74 poena", navela je ministarka. Đukić Dejanović je kazala da su prethodna dva dana završnog ispita protekla u najboljem redu i izrazila očekivanje da će tako biti i danas.

Preliminarne rezultate za sva tri testa učenici će moći da vide do 22. juna, a konačne 25. juna, u školi i na portalu Moja srednja škola. Popunjavanje lista opredeljenja biće 26. i 27. juna.

Prvi uvid u rezultate

Roditelji će uvid u preliminarne rezultate na nivou škola i portalu Moja srednja škola (www.mojasrednjaskola.gov.rs) imati u subotu 22. juna, a istog dana će moći da podnesu i prigovor na rezultate završnog ispita.

Lista želja

Lista opredeljenja za upis u srednju školu ( lista želja) moći će da se podnese putem portala Moja srednja škola i neposredno u školi 26. i 27. juna, dok će konačna lista opredeljenja (želja) biti objavljena 29. juna.

Objavljivanje konačnih rezultata raspodele po školama i obrazovnim profilima u osnovnim i srednjim školama biće 2. jula 2024. godine.

Upis u srednje škole moći i ove godine da se obavi potpuno elektronskim putem korišćenjem navedenog portala Moja srednja škola počev od 2. do 6. jula.

Kalendar male mature

18. jun: test iz srpskog jezika (9.00)

19. jun: test iz matematike (9.00)

20. jun: test iz izbornog predmeta (9.00)

22. jun: preliminarni rezultati male mature

22. jun: prijem prigovora na preliminarne rezultate

25. jun: konačni rezultati male mature

26-27. jun: popunjavanje lista želja za upis

29. jun: objavljivanje konačne liste želja

2. jul: objavljivanje raspodele đaka po školama

2. jul: objavljivanje slobodnih mesta za drugi krug

Bonus video:

02:52

POLAGANJE MALE MATURE U BEOGRADU

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track