CELA SRBIJA POD METEO ALARMIMA Novi Sad probija temperaturne rekorde, isto u još jednom gradu - pogledajte gde je danas NAJVRELIJE
Foto: Shutterstock/Printscreen/RHMZ

CELA SRBIJA POD METEO ALARMIMA Novi Sad probija temperaturne rekorde, isto u još jednom gradu - pogledajte gde je danas NAJVRELIJE

Društvo -

Vreme u većem delu Srbije danas bio se mogao opisati subjektivnim osećajem da "gori nebo i zemlja". Ako je suditi prema najnovijim podacima RHMZ, to je doslovno tako u Novom Sadu i Ćupriji gde je izmerena temperatura od 35 stepeni Celzijusa, ali je subjektivni osećaj čak 41 stepen! Ništa bolje nije ni u ostalim delovima naše zemlje, pa Republički hidrometeorološki zavod upozorava na toplotni talas za danas i sutra.

Iako smo i prethodnih dana imali veoma visoke temperature, pik toplotnog talasa dostignut je danas, pa je u pojedinim delovima naše zemlje izmereno do 36 stepeni, sa subjektivnim osećajem koji značajno premašuje ovu brojku.

Najtopliji gradovi Srbije

Najtopliji gradovi prema poslednjim merenjima u 14 časova su Valjevo sa 36 stepeni, Novi Sad, Kikinda, Beograd, Ćuprija i Leskovac sa izmerenih 35 stepeni, a slede ih u stopu Sombor, Zrenjanin, Loznica, Sremska Mitrovica, Smederevska Palanka, Kruševac, Kuršumlija, Dimitrovgrad i Vranje sa 34 stepena.

Ipak, subjektivni osećaj građana koji je opisan kao "osećaj toplote pri dužem izlaganju ljudskog tela uticaju ekstremno toplog i vlažnog vremena" iskazan je brojkama preko 40 stepeni!

RHMZ
foto: Printscreen RHMZ

Subjektivni osećaj iznad 40 stepeni

Tako su stanovnici Novog Sada izloženi osećaju da je u ovom gradu zapravo čak 41 stepen.

Isto se osećaju i u Ćupriji, gde je subjektivni osećaj takođe 41 stepen Celzijusa.

To je za neverovatnih 6 stepeni toplije nego što pokazuje zvanično merenje temperature.

RHMZ
foto: Printscreen RHMZ

Meteoalarmi gore crvenom bojom

Kako se može videti na zvaničnom sajtu Republičkog hidrometeorološkog zavoda (RHMZ), meteoalarm je upaljen širom Srbije.

Veći deo zemlje je u crvenom, odnosno najvišem nivou upozorenja, dok su samo Banat, Istočna Srbija i Jugozapadna Srbije u narandžastom upozorenju.

Sutra, u subotu, u crvenom su zbog vrućine Šumadija, Pomoravlje, Jugoistočna Srbija i Kosovo i Metohija. Ostatak zemlje je u narandžastom, ali zato se upozorenju za vrućinu priključuju još i upozorenja za pljuskove i grmljavinu, tako da je u nekim delovima Srbije upaljen alarm zbog tri pojave.

RHMZ
foto: Printscreen RHMZ

Od vikenda grmljavinske nepogode

Podsetimo, u jednom od najnovijih upozorenja RHMZ koje je izdato u 11. 58 sati, u subotu i nedelju, 22. i 23. juna na teritoriji Srbije nestabilno sa pljuskovima, grmljavinom, lokalno velikom količinom padavina za kratko vreme, gradom i jakim i olujnim vetrom u zoni najintenzivnijih pljuskova, i to sutra sa najvećom verovatnoćom u Vojvodini i zapadnoj Srbiji, a u nedelju u centralnim, južnim i istočnim krajevima.

Zbog čega je nebo sivo uprkos velikim vrućinama, pročitajte u našem odvojenom tekstu.

Kurir.rs/Blic

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track