VRUĆINA SVAKOM SMETA – NEKI POSTAJU NERVOZNI, DRUGI AGRESIVNI Hitnoj se usijali telefoni: Danju zbog vrućine, noću zbog alkohola
Foto: Piaggesi/Fotogramma / Zuma Press / Profimedia, Printscreen/ Youtube

VRUĆINA SVAKOM SMETA – NEKI POSTAJU NERVOZNI, DRUGI AGRESIVNI Hitnoj se usijali telefoni: Danju zbog vrućine, noću zbog alkohola

Društvo -

Hitnoj pomoći uglavnom su se javljali hronični bolesnici i osobe koje su imale problema sa gušenjem, a povećan je broj aritmija. Dr Danijela Jevtić ponavlja male savete za vrele dane, o "ponašanju" na suncu, ishrani i vožnji.

Ukupno pet osoba lakše je povređeno u pet lakših saobraćajnih nesreća koje su se dogodile u toku noći u Beogradu, rekli su u Hitnoj pomoći.

Hitna pomoć intervenisala je tokom noći ukupno 85 puta, od toga je 20 intervencija bilo na javnim mestima, i to najviše zbog osoba u alkoholisanom stanju i onih kojima je pozlilo zbog visokih temperatura.

Za pomoć su se uglavnom javljali hronični bolesnici i osobe koje su imale problema sa gušenjem, rečeno je u Hitnoj pomoći.

Dr Danijela Jevtić iz Hitne pomoći rekla je za RTS da je visoka temepratura opasna i za saobraćaj – bilo za pešake ili vozače, na kuplištima, kao i za "kućni traumatizam".

vrućina, leto, žega, tropske temperature, vrelina
foto: Zorana Jevtić

Dr Jevtić kaže da izlaganje suncu treba da bude umereno, pogotovo za ljude koji su imali intervencije na srcu, posle srčanih i moždanih udara, a to važi za najmlađe i najstarije.

Prva stvar koju treba uraditi kada dete klone je da mu date vode, ukazuje doktorka. Veoma su slične tegobe i kod nastarijih osoba.

"Dešavaju se nervoze, agresivna ponašanja, povećan je broj aritmija", navela je dr Jevtić i dodala da su najugroženiji dijabetičari, epileptičari, psihijatrijski bolesnici i ljudi koji su imali intervencije na srcu.

Što se tiče ishrane, savetuje lakšu hranu, izbegavanje mlečnih prozvoda i mesa.

Kada se kreće na put, treba napraviti pauzu pre premora, a vozilo provetriti da bismo izbegli toplotni udar, rekla je dr Danijela Jevtić.

(Kurir.rs/RTS)

Bonus video:

04:02

OPASNOST PO ZDRAVLJE: BEZ OVOGA NE IZLAZITE NAPOLJE! Kardilog preoručuje mere zaštite, hidratacije i ishrane tokom letnjih vrućina

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track