Najnovije vesti

POLITIČARI PODRŽALI KURIR: Stop trovanju s neba

POLITIČARI PODRŽALI KURIR: Stop trovanju s neba

Društvo
Velimir Ilić: Treba zabraniti avionima koji ispuštaju kemtrejls da lete iznad Srbije. To je diverzija! Ljajić: Stručnjaci da ispitaju ovu pojavu

BEOGRAD - Državo, reaguj!
Srpski političari složili su se s Kurirom da treba ispitati i stopirati zaprašivanje kemtrejlsom, otrovnim belim tragovima koji dugo ostaju na nebu, a ispuštaju ih specijalizovani avioni za zaprašivanje, o čemu smo u više navrata pisali. Naši čitaoci masovno se javljaju i šalju fotografije neba pod kemtrejlsom, moleći nas da utičemo na državu da zaustavi trovanje Srba.

Nekadašnji ministar životne sredine, rudarstva i energetike Oliver Dulić rekao je da mu je poznata priča o kemtrejlsu i da je u vreme svog mandata tražio da se ispita postojanje belih tragova na nebu.

- Kada se to pojavilo kao vest, ja sam zatražio od stručnih službi da provere postojanje takozvanog kemtrejlsa. Konstatovano je da to kod nas ne postoji i da nema opasnosti po ljude - kaže Dulić.

S druge strane, ministar spoljne i unutrašnje trgovine Rasim Ljajić kaže za Kurir da sve treba uzeti u obzir i svakako ispitati ovu pojavu.

- Ništa ne treba nasumično pričati i zaključivati. Stručnjaci treba da ispitaju i kažu da li je to opasno ili ne. Kao i uvek, sve treba detaljno utvrditi, pa tek onda donositi zaključke - rekao je Ljajić.

Ministar građevinarstva i urbanizma Velimir Ilić kaže da treba preduzeti mere.

- Treba videti ko to radi. Kontrola leta prati svaki prelet i tačno se zna kad ko šta izbacuje i gde izbacuje. Treba preduzeti mere da takve letilice nemaju prava da lete iznad Srbije. 

Da se nađe čije su i da se kod međunarodnih institucija traži zaštita stanovništva. To je sigurno neka diverzija spolja koju neko sprovodi nad određenim delom teritorije ili nad određenim delom stanovništva - kaže za Kurir Ilić.

S. Slamnig - K. Blagović

 

Kontrola letenja: Proverićemo

Iz Ministarstva energetike, razvoja i zaštite životne sredine kažu da nemaju saznanja o ovom problemu, baš kao ni Agencija za kontrolu letenja.

- Kontrola letenja nema nikakve informacije u vezi s vašim pitanjem, ali ćemo od ponedeljka proveriti i pokušati da damo kompletniji odgovor - rekli su nam u Agenciji za kontrolu letenja.

 


 

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...