Nikolić: Ponosimo se herojskom tradicijom

Vek oslobođenja Stare Srbije

Nikolić: Ponosimo se herojskom tradicijom

Društvo -
Predsednik Nikolić poručio da Srbija više ne treba da vodi ratove, već da se mirnim putem bori za svoje interese

BEOGRAD - Srbija je jedna od retkih zemalja koja može da se ponosi svojom tradicijom i istorijom vrednom pamćenja, naša tradicija oblikuje naše živote i danas, i ne smemo da je zanemarimo da bismo prihvatili tuđu, izjavio je večeras predsednik Srbije Tomislav Nikolić na svečanosti povodom 100.godišnjice oslobođenja Stare Srbije. Nikolić je, na svečanoj akademiji održanoj povodom obeležavanja 100. godišnjice oslobođenja Stare Srbije u Prvom balkanskom ratu, rekao da Balkanski ratovi podsećaju na herojsku prošlost kad su Srbi kao pobednici crtali mapu ovog dela Evrope.

Na akademiji koja je održana na Pravnom fakultetu u Beogradu, Nikolić je poručio da danas, kad se izgovori reč rat treba dodati reč - prošli, nikako budući, jer se danas bitke za istinu i pravdu vode rečima, timskim radom, razumevanjem i ljubavlju.

Predsednik Nikolić izjavio je da Srbija više ne treba da vodi ratove, već da se mirnim putem bori za svoje interese. Nikolić je rekao da se "danas istina za borbu i pravdu vodi rečima" i da niko nema prava na tuđi život. "Ne treba da vodimo ratove i ne smemo da zaboravimo ratove koje smo vodili", rekao je Nikolić na svečanoj akademiji kojoj je prisustvovao i poglavar Srpske pravoslavne crkve, patrijarh Irinej, kao i neki ministri Vlade Srbije. Nikolić je studentima Pravnog fakulteta poručio da budu aktivni, znatiželjni i da svaki trenutak iskoriste da nešto nauče.

"Mi danas nastojimo da vam obezbedimo miran život posvećen stvaranju", kazao je Nikolić studentima. Predsednik Srbije je ocenio i da nikada nije dobro potomcima ostavljati probleme i nerešena pitanja, a studente je pozvao da se s ljubavlju odnose prema Srbiji. Govoreći o Prvom balkanskom ratu, Nikolić je rekao da je zahvaljući njemu Srbija oslobodila Kosovo i Metohiju, ali i ukazao da treba biti svestan posledica ratova u kojima uvek na hiljade žena nose crninu. "Potičem iz Kragujevca u kojem je hiljade žena bolno utabalo put do groblja", kazao je Nikolić. Pre Nikolića studentima se obratio dekan Pravnog fakulteta u Beogradu Sima Avramović, a trenutno je u toku umetnički program posvećen Prvom balkanskom ratu. Planirane su i projekcije kratkih filmova o Prvom balkanskom ratu.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track