Uskoro kreću hapšenja zbog Sartida

Više nema povratka

Uskoro kreću hapšenja zbog Sartida

Društvo -
Narednih dana očekuje se saslušanje nekih od glavnih osumnjičenih za milionske malverzacije u privatizaciji smederevske čeličane 2003.

BEOGRAD - Kreće!Svakog dana očekuju se privođenja osumnjičenih za malverzacije u privatizaciji smederevske čeličane Sartid, saznaje Kurir. Najvažniji pravci istrage su, kako je Kurir pisao, 4,5 miliona evra koje je, kako se sumnja, „Ju-Es stil Košice“ uplatio „Dilojtu“, firmi sa kojom su bili bliski tadašnji visoki službenici Vlade Srbije - Danko Đunić i Aleksandar Vlahović.„Sartid“ je prodat marta 2003. godine za 21,3 miliona dolara, a cela prodaja je trajala osam meseci. Tokom transakcije je, prema navodima Saveta za borbu protiv korupcije, kršen zakon, davana je prednosti firmi „Ju-Es stil Košice“, zanemarena je ponuda firme „LHM holdings“...Policija pokušava da utvrdi tokove novca, pre svega koliko je na ime bonusa dobio biznismen Danko Đunić, prvi čovek „Dilojta“ za Srbiju, od oko 4,5 miliona evra, koliko je „Ju-Es stil Košice“ uplatio „Dilojtu“ na kiparski račun na ime konsultantskih usluga.- Sumnja se da je tu glavni dokaz za korupciju jer se retko događa da konsultantske usluge za posao od 21,3 miliona dolara budu šest miliona dolara. Te usluge su vođene kao projekat „Zebra“ - kaže sagovornik Kurira.Čeličana je prodata u vreme kada je Aleksandar Vlahović, blizak Đunićev poslovni partner, bio ministar privrede i privatizacije. Vlahović je do 2001. godine radio u „Dilojtu“ zajedno sa Đunićem, koji se čak spominje i kao vlasnik. Oni su bili partneri i u Ekonomskom institutu, koji je, takođe, radio procenu „Sartida“ pre prodaje. Prodaju „Sartida“ vodili su Vlada Srbije, Trgovinski sud i stečajni sudija Branislav Ignjatović. Nemanja Kolesar, koji se takođe dovodi u vezu sa ovom prodajom, tada je bio šef kabineta premijera Zorana Đinđića.- Upravo Đunić, Vlahović, Kolesar i Ignjatović mogli bi prvi da se nađu na tapetu - kaže naš izvor.Policija je, kako je Kurir pisao, došla do podataka da je godinu dana pre prodaje čeličane njen prvi čovek dobio ponudu od kompanije „Fest Alpina“ na 420 miliona dolara.

Dačić: Nestalo 100 miliona dolaraPremijer i ministar policije Ivica Dačić nedavno je izjavio da je na listi preduzeća čija će privatizacija biti ispitana u narednom periodu na prvom mestu „Sartid“. On je podsetio da je „Sartid“ prodat za nešto više od 20 miliona evra i da od te privatizacije nedostaje najmanje 100 miliona dolara.Pitanja bez odgovora*♦ Da li je „Fest Alpina“ nudila 420 miliona dolara za „Sartid“♦ Da li je ugovorom o saradnji „Ju-Es stila“ i „Sartida“ prekršen zakon♦ Zašto je „Ju-Es stilu“ data prednost ugovorom o saradnji, kako je tvrdio „LHM holdings“♦ Zašto nije uzeta u obzir zainteresovanost LHM za kupovinu „Sartida“...*Savet za borbu protiv korupcije

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track