Uskoro socijalni profil potrošača struje

Brankica Janković

Uskoro socijalni profil potrošača struje

Društvo -
Pravo na beneficije imaće i penzioneri sa najnižim primanjima, do 12.800 dinara, ali će oni imati dodatni uslov - potpisivaće izjavu da žive sami i da nemaju prihode od zemlje

BEOGRAD - Izrada socijalnih profila energetski ugroženih potrošača koji će imati beneficije prilikom plaćanja struje, privodi se kraju i biće završena do kraja meseca, izjavila je danas državni sekretar Ministarstva rada, zapošljavanja i socijalne politike Brankica Janković.Ona je rekla da se socijalni profil radi za one koji će ostvarivati određene povlastice za potrošenu električnu energiju i da će biti primenjen model vaučerizacije, kojim je predviđeno da na računu bude prikazan deo koji se neće obračunavati.

To je predviđeno za one koji budu ostvarivali potrošnju električne energije do 350 kilovat časova.Jankovićeva je rekla da između 400.000 i 500.000 domaćinstava ostvaruje pravo za beneficije, a kako je kazala "biće ostavljen prostor za oko 50.000 građana kako bi i oni bili uključeni u to kada se dobiju svi podaci".

Prema njenim rečima, taj model popusta biće primenjen na najugroženije kategorije stanovništva, a to su korisnici novčane socijalne pomoći, dečjeg dodatka, dodatka za tuđu negu i pomoć...

Pravo na beneficije imaće i penzioneri sa najnižim primanjima, do 12.800 dinara, ali će oni imati dodatni uslov - potpisivaće izjavu da žive sami i da nemaju prihode od zemlje.

Janković je navela da će uskoro biti održan i sastanak sa predstavnicima Ministarstva energetike, kako bi u potpunosti bili definisani svi kriterijumi kako bi ovaj model mogao što pre da počne da se primenjuje.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track