Uvreda i kleveta ostaju krivična dela
Foto: Tanjug

Uvreda i kleveta ostaju krivična dela

Društvo -
Sve zemlje Evropske unije imaju uvredu i klevetu u svojim krivičnim zakonicima i propisane kazne zatvora, a pitanje je da li ćemo se ugledati na Moldaviju, Gruziju.., rekao je Zoran Stojanović

BEOGRAD - U ovoj fazi izmena Krivičnog zakonika Srbije (KZS) neće biti dekriminalizacije uvrede i klevete, jer brisanje tih dela nema veze s evrospkim standardima, izjavio je danas šef radne grupe za izmene i dopune KZS Zoran Stojanović.

"Sve zemlje Evropske unije imaju uvredu i klevetu u svojim krivičnim zakonicima i propisane kazne zatvora, a pitanje je da li ćemo se ugledati na Moldaviju, Gruziju.. (koje su ta dela izbrisale iz zakonika) ili Nemačku, Italiju", rekao je Stojanović u pauzi javne rasprave, u Palati Srbija, o radnom tekstu izmena i dopuna KZS.

On je rekao da u ovoj fazi izmena zakona neće biti dekriminalizacije i napomenuo da, ukoliko bi se "u sledećoj fazi to radilo, postoji niz drugih krivičnih dela koja bi trebalo ukinuti".

Stojanović, koji je i profesor Pravnog fakulteta u Beogradu, napomenuo je da uvedeno novo krivično delo "zloupotreba položaja odgovornog lica", koje je nastalo iz krivičnog dela zloupotreba službenog položaja.

Odgovorna lica (direktori i rukovodioci) su mahom vlasnici privatnih preduzeća, odnosno lica koja upravljaju imovinom u privatnom vlasništvu i odgovaraće samo ako sebi ili drugome pribave protivpravnu imovinsku korist ili nanesu štetu, objasnio je Stojanović.

Zloupotreba službenog položaja ostaje kao krivično delo i primenjivaće se na izvršioce na javnim funkcijama - izabrane, imenovane, odnosno postavljene funkconere.

Pored toga, jedna od osnovnih novina u KZS je uvođenje posebnog osnova za pooštravanje kazne kao otežavajuće okolnosti, ukoliko su dela izvršena iz mržnje zbog rasne, polne, verske ili druge nejednakosti.

Rešenja radnog teksta zakonika predviđaju da se taj osnov odnosi na dela koja se vrše, jer je napadnuto lice druge rase ili je drugačije verski ili polno orijentisano, a napadač ne mora ni da ga poznaje.

Izmenama KZS uvodi se i novo krivično delo "ugovaranje ishoda takmičenja", prema kome će odgovarati svi koji pokušaju da nameste rezultate utakmica.

Pod udar tog krivičnog dela dolaze sportske kladionice, kao i svi učesnici sportskih takmičenja koji pokušaju da ugovore rezultate na utakmicama.

Uvodi se i krivično delo zloupotrebe u javnim nabavkama i proširuje odgovornost za krivična dela terorizma.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track