Na vantelesnu oplodnju čeka se dve godine!

Maltretiranje budućih majki

Na vantelesnu oplodnju čeka se dve godine!

Društvo -
Pošto nalazi zastare dok pacijentkinje dođu na red, prinuđene su da analize rade na tri meseca, zbog čega odustaju od potomstva

BEOGRAD - Samo one znaju kako im je.- Drugi put već idem na vantelesnu oplodnju o trošku države i verujte mi da je ovo užasno mučenje. Liste čekanje su ogromne, a analize moramo da radimo na tri ili šest meseci. Najgore od svega je to što nam je potrebno i po nekoliko meseci kako bismo uradili sve analize, ali zbog užasne gužve i čekanja ne stignemo kod doktora, pa onda moramo opet da ih radimo, i tako ukrug. Izgleda da ni za godinu dana neću stići na red, a do tada ću sigurno morati minimum tri puta da vadim sve nalaze.Ovako je počela priču za Kurir Beograđanka Mirjana P. (35), koja sa suprugom pokušava da dobije dete vantelesnom oplodnjom o trošku države.Liste čekanja na vantelesnu oplodnju su dugačke, a klinike nemaju kapacitete da prime sve, pa čekanje može da se oduži i do dve godine. Mirjana kaže da je stres koji pritom trpi ogroman. Što zbog čekanja, što zbog analiza koje rade i po više puta, sve više pacijentkinja odustaje od potomstva.- Pila sam i hormone, pa pošto nisam stigla na red, prestala sam, a onda opet počela. Verujem da to nije dobro za zdravlje i zaista se plašim konačnog ishoda - jada se Mirjana.Vesna Milenković, predsednica Udruženja pacijenata za vantelesno oplođenje „Roda“, potvrdila je postojanje ovog problema i istakla da je zbog cele ove situacije bela kuga uzela maha.- Nažalost, državne klinike nemaju dovoljno kapaciteta. Zbog svega toga u Beogradu se mesečno rodi 100 beba manje. Apelovali smo na RFZO i na sve privatne klinike da što pre reše sve administrativne probleme koji usporavaju proces lečenja - kaže Milenkovićeva.Sanja Mirosavljević iz Republičkog fonda za zdravstveno osiguranje kaže da je raspisan treći tender za uključivanje privatnika u ovaj program.

Šta je potrebno za vantelesnu oplodnju:1. Oba partnera:Mikrobiološko ispitivanje:♦ bakterije, hlamidija, mikoplazma;♦ HbsAg, HCV, HIV, VDRL - serologija.2. Ženski partner:Hormonsko ispitivanje.Mikrobiološko ispitivanje:♦ toksoplazmu gondi, rubelu - serologija.Skrining grlića materice:♦ bris po Papanikolauu, kolposkopija;♦ ultrazvučni pregled obavljen vaginalnom sondom;♦ pacijentkinje kod čijih partnera je uredan nalaz spermograma (normospermija) potrebno je da dostave nalaz HSG i/ili laparoskopije i/ili histeroskopije;♦ ukoliko su imale prethodne operacije u cilju lečenja steriliteta, potrebno je da dostave fotokopiju otpusne liste;♦ ukoliko je prethodno primenjen neki od postupaka biomedicinski potpomognutog oplođenja (IUI, IVF, ICSI), potrebno je da dostave fotokopiju lekarskog izveštaja.Opšte pripreme:♦ krvna grupa, Rh faktor, krvna slika, urin, biohemijske analize, mali faktori koagulacije neposredno pred postupak.3. Muški partner:♦ spermogram.Starost analiza ne može biti duža od godinu dana, izuzev briseva i ultrazvuka, koji važe tri meseca, a analize hormona važe šest meseci.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track