Protest Srba zbog registarskih tablica

Kosovo i Metohija

Protest Srba zbog registarskih tablica

Društvo -
Zvaničnici iz svih opština u Kosovskom pomoravlju iz srpskih i kosovskih institucija i da su tražili hitno rešavanje problema sa tablicama

KOSOVSKA KAMENICA - Oko 500 Srba iz opštine Kosovska Kamenica protestovalo je danas u Velikom Ropotovu i zatražilo od kosovskih vlasti da hitno obezbede tablice za automobile koji četiri meseca čekaju na preregistraciju sa gnjilanskih "GL" na kosovske "KS" tablice. Predsednik opštine Kosovska Kamenica Boban Jevtić rekao je da su na skupu bili zvaničnici iz svih opština u Kosovskom pomoravlju iz srpskih i kosovskih institucija i da su tražili hitno rešavanje problema sa tablicama. Dodao je da je problem sa tablicama paralizovao kretanje Srba u tom delu Kosova.

"Danas je Kosovska policija počela da izdaje privremene tablice koje sa taksom koštaju 67 evra, na šta ne pristajemo jer to znači da dva puta treba da plaćamo preuzimanje tablica i preregistraciju. U proseku je za putničko vozilo prilikom zahteva za preregistraciju sa srpskih na kosovske tablice trebalo oko 300 evra", rekao je Jevtić. Jevtić navodi da su današnjem protestu prisustvovali samo oni koji su do Velikog Ropotova mogli da dođu peške jer većina Srba ne može da koristi svoje automobile, kao i da u Kosovskom pomoravlju situacija za Srbe nikada nije bila gora jer ne postoji mogućnost kretanja. "Ako se problem hitno ne reši nastavićemo proteste. U Velikom Ropotovu živi oko 1.000 Srba a ima svega tri, četiri vozila koja imaju kosovske tablice i ona služe za sve, porođaje i odvoženje hitnih slučajeva u Gračanicu i Kosovsku Mitrovicu. Vlada pometnja i haos a nervoza među ljudima je sve veća", rekao je Jevtić. Jevtić je naveo da je na skupu usvojen i zaključak namenjen kosovskim ministarstvima finansija i ekonomije, u kojem se traži preregistracija i za vozila koja su na Kosovo uvezena posle 1. novembra 2011. godine, kao i produženje osiguranja vozila i tehnički pregled za četiri meseca.

Na Kosovu je od 1. juna stavljeno van zakona kretanje vozila sa registarskim oznakama kosovskih gradova koje izdaje MUP Srbije, što posebno važi za automobile sa novim registracijama, koji nisu dobili pravo da se preregistruju na kosovsku registraciju. U Kosovskom pomoravlju, gde ogromna većina Srba od juna čeka nove, kosovske registarske tablice, po prećutnoj saglasnosti Kosovske policije do 1. novembra bilo je dozvoljeno kretanje vozila bez ikakvih tablica, uz dokumentaciju da je predat zahtev za preregistraciju, a od 1. novembra nije dozvoljeno kretanje takvih vozila.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track