Ruski voz jezdi Toplicom
Foto: Milen Đorđević

Galina

Ruski voz jezdi Toplicom

Srbija -
Voz će saobraćati na realaciji Niš - Prokuplje - Kuršumlija - Niš, a Vlada Srbije je nabavila 14 ovakvih garnitura

PROKUPLJE - U prisustvu najviših predstavnika Železnica Srbije, lokalne samouprave, Topličkog okruga, delegacije Srpske pravoslavne crkve i predstavnika kulturnih i javnih ustanova Prokuplja, danas je sa perona prokupačke železničke stanice prvi put kranuo ka Nišu novi ruski voz dizel-motorni serije 711.

Voz će saobraćati na realaciji Niš - Prokuplje - Kuršumlija - Niš, a Vlada Srbije je nabavila 14 ovakvih garnitura.

- Vrlo je važno za Toplički okrug da ustalimo železnički saobraćaj, da uskladimo red vožnje sa potrebama privrednih subjekata, kao što su „Leoni“, ŠIK Kopaonik, MK Komerc - rekao je Srđan Jordačijević, načelnik Topličkog okruga i dodao da su upitanju najsavremeniji vozovi kapaciteta 120 mesta za sedenje i 126 za stajanje.

Pored toga treba naglasiti da vozovi imaju taolete i da su opremljeni sa opremom za prevoz invalida. Vozovi su izrađeni po svim evropskim i domaćim standardima, razvijaju brzunu i do 120 kilometara na sat, ali će se zbog zastarelosti naših pruga kretati samo 50 kilometara na sat. Ovi vozovi su namenjeni prevozu putnika u lokalnom i regionalnom saobraćaju na neelektricifiranim prugama. Inače, veliki broj građana je došao da vidi novi voz a kako smo saznali, Prokupčani su mu već dali ime Galina.

Anđelković: Novi imidž srpske železnice

- Pre svega moramo raditi na revitalizaciji srpske železnice i nabavka ovih vozova je jedan od prvih koraka u tom pravcu - rekao je Zoran Anđelković, predsednik Skuštine Železnice AD i dodao da novi vozovi ne nude samo nove standarde konfora u našoj železnici, već je bitna i njihova energetska efikasnost.

On je naglasio da Železnice Srbije moraju da rade na izgradnji novog imidža , koji se zasniva na dobroj usluzi putnicima i da svojim korisnicima pruže brzinu, tačnost i konfor.- Vlada Srbije i železnica u ovom poslu ne mogu da budu sami, već im je potrebno i veće angažovanje lokalnih samouprava - naglasio je Anđelković.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track