ŠTRAJK RADNIKA RTS: Tijaniću, daj nam plate!
Foto: KURIR

Radnici RTS ogorčeni

ŠTRAJK RADNIKA RTS: Tijaniću, daj nam plate!

Društvo -
Direktori se do kuće vozikaju službenim kolima, a nama ne isplaćuju zarade, novac za prevoz i jubilarne nagrade. Obustava rada u sredu, najavio sindikat televizije „Nezavisnost“

BEOGRAD - Traže svoje!Od TV pretplate, koju plaćaju svi građani Srbije, većina zaposlenih u Javnom servisu nema nikakve vajde.Radnici Javnog servisa tri meseca nisu primili novac za prevoz, kasne im plate, kao i jubilarne nagrade. Zbog toga je sindikat Radio-televizije Srbije „Nezavisnost“ za 14. novembar u 12 časova zakazao jednočasovnu obustavu rada.

- Ako nam do tada direktor Aleksandar Tijanić ne isplati dugovanja, ne preostaje nam ništa drugo nego štrajk - kaže za Kurir predsednik sindikata i predsednik štrajkačkog odbora Dragan Milanović.- Tri meseca nismo primili naknade za prevoz. Običnim radnicima Tijanić nije isplatio pare za markice niti nam je obezbedio autobuski prevoz, a u isto vreme se direktori svih poslovnih jedinica vozikaju službenim kolima od kuće do posla. To je čista diskriminacija. Sindikat je 6. oktobra doneo odluku da 14. novembra stupi u štrajk zbog kršenja Zakona o radu i činjenice da na RTS postoje radnici prvog i drugog reda - kaže Milanović.On ističe da se radnici protive i smanjenju plata, koje je direktor Tijanić najavio u predlogu novog kolektivnog ugovora, pošto im stari ističe 17. novembra.- Tim predlogom direktor je planirao da nam smanji davanja za noćni rad, za rad nedeljom i praznikom i prekovremeni rad, tako što će uvećanje od 30 odsto smanjiti na 26 procenata. Tražimo odustajanje od predloženog kolektivnog ugovora - kaže Milanović i dodaje da je Odluka sindikata Tijaniću dostavljena u četvrtak.Iako smo pitanja u vezi sa štrajkom zaposlenih uputili RTS, odgovore do zaključenja ovog broja nismo dobili, a direktor Aleksandar Tijanić je spustio slušalicu pre nego što smo mu i postavili pitanja.

Nude kasete umesto nagradaZaposleni u RTS posebno su uvređeni predlogom direktora Aleksandra Tijanića da umesto jubilarnih nagrada ubuduće dobijaju kasete i knjige u izdanju RTS.- Ne znam na kakve je kasete mislio, jer kasete više i ne postoje - kaže Dragan Milanović, predsednik sindikata RTS „Nezavisnost“ i predsednik štrajkačkog odbora.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja