Ministar Dragin i premijerov ortak Nikezić iza brave!

Padaju krupne zverke uhapšeni Zvonimir Nikezić i Saša Dragin

Ministar Dragin i premijerov ortak Nikezić iza brave!

Društvo -
Policija juče privela Sašu Dragina, Zvonimira Nikezića i još sedmoro od 11 osumnjičenih da su oštetili budžet za 4,5 miliona evra jer su mimo zakona prodavali đubrivo firmama

BEOGRAD - Đubre ostavlja smrdljiv trag.Saša Dragin, bivši ministar poljoprivrede, i Zvonimir Nikezić, vlasnik konsultantske kuće „Ces Mekon“ i dugogodišnji saradnik bivšeg premijera Srbije Mirka Cvetkovića, dvojica su od devetoro juče uhapšenih zbog sumnje da su zloupotrebili službeni položaj i oštetili budžet Srbije za 4,5 miliona evra!Dvoje u bekstvuOsim njih, na saslušanje u Specijalni sud privedeni su i bivši predsednik Upravnog odbora HIP „Azotare Pančevo“ Radosav Vujačić, bivši zamenik direktora „Azotare“ Mihajlo Grujić, bivši direktor PKB Milan Veljović, bivši direktor poljoprivrednog dobra „Aleksa Šantić“ kod Sombora Arsenije Katanić, bivši direktor kruševačkog Instituta za krmno bilje Dragi Lazarević, bivša direktorka firme „Invej“ Verica Spasić i vlasnik preduzeća „Terabo“ Borislav Stojković.Na krivičnoj prijavi su i imena Emine Čobanski, direktorke „Sunca“, i Ljubomira Kuljića, vlasnika poljoprivredne zadruge „Vinstep“, ali oni su, prema saznanjima Kurira, u bekstvu. Tačnije, Čobanski je juče locirana na graničnom prelazu sa Bugarskom, odakle je, do kraja dana, trebalo da bude transportovana u pritvor.Lako ih pokupili- Akcija hapšenja započela je sinhronizovano u Novom Sadu i Beogradu oko sedam sati ujutru. Bivši ministar Dragin uhapšen je u svom stanu u Novom Sadu. Bio je vidno iznenađen, ali prilikom hapšenja nije pružao otpor! Zvonimir Nikezić je uhapšen u Beogradu, takođe u svom stanu. Oni se sumnjiče da su davali mineralno đubrivo preduzećima koja nisu bila ovlašćena da ga prodaju - kaže izvor Kurira iz istrage.Osumnjičeni nisu saslušavani u policiji, već su odmah privedeni u Tužilaštvo za organizovani kriminal u Beogradu. Njima je određeno zadržavanje od 48 sati.U tužilaštvu je sinoć oko 22 sata prekinuto saslušanje osumnjičenih, koje je počelo juče u 14 sati, i biće nastavljeno danas u 10 sati.Inače, Vlada Srbije u kojoj je Saša Dragin bio ministar poljoprivrede donela je uredbu prema kojoj zemljoradničkim zadrugama, poljoprivrednim gazdinstvima i privrednim društvima - delom u vlasništvu države - omogućava kupovinu veštačkog đubriva po subvencionisanoj ceni.

Saša Dragin uredbama pomagao u pljački budžeta
Saša Dragin uredbama pomagao u pljački budžeta

Katanić često menjao strankeIstovremeno kad i Sašu Dragina, u ranim jutarnjim satima pripadnici UKP uhapsili su i Arsenija Katanića, bivšeg direktora Poljoprivrednog dobra „Aleksa Šantić“. Katanić je po profesiji advokat. Rodom je iz Sombora, a pre toga je bio vojni tužilac. U početku je bio politički angažovan u DSS, na čijoj listi je postao pokrajinski poslanik nakon izbora 2008. godine.- Međutim, nije dugo prošlo i Katanić je prešao u DS, da bi krajem 2010. opet promenio politički dres i prešao u URS, odnosno NP Maje Gojković. Kada je ona počela da se druži sa demokratama, Katanić je istupio iz stranke jer nije želeo da ponovo bude u istom košu sa žutima - kaže za Kurir dobar poznavalac političkih prilika u Vojvodini.Vujačić pregazio dečakaRadosav Vujačić, bivši predsednik UO HIP „Azotare Pančevo“ i od novembra 2008. zamenik direktora „Srbijagasa“ Dušana Bajatovića, 22. avgusta 2010, vozeći „audi A4“, u Novom Sadu mortus pijan oborio je 15-godišnjeg dečaka, koji je preminuo na mestu. Vujačić je uhapšen, a u policiji je utvrđeno da je imao 1,6 promila alkohola u krvi! Posle samo dva dana Vujačić je bez objašnjenja pušten na slobodu.Vujačić je po struci diplomirani pravnik, oženjen je i ima dvoje dece. U Izvršnom veću Skupštine AP Vojvodine proveo je 18 godina. S mesta sekretara IVV odlazi na funkciju pomoćnika generalnog direktora republičke Poreske uprave, odnosno direktora Regionalnog centra za Vojvodinu. Posle toga osnovao je privatnu agenciju za konsalting. Od 2008. je desna ruka Bajatoviću.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track