PLJAČKA: Ojadili Azotaru za 300 miliona evra!

Ovakvo poslovanje je za zatvor

PLJAČKA: Ojadili Azotaru za 300 miliona evra!

Društvo -
Dugovanja „Azotare“ skočila su za 28 milijardi dinara otkako je tu firmu preuzeo državni „Srbijagas“, na čijem je čelu Dušan Bajatović

BEOGRAD - A hvalio se da dobro radi!Kad je državna firma „Srbijagas“ s Dušanom Bajatovićem na čelu preuzela „Azotaru“ pre tri godine, obaveze firme bile su samo dve milijarde dinara ili oko 20 miliona evra. Međutim, na kraju prošle godine dugovanja su iznosila neverovatnih 30 milijardi dinara ili oko 30 miliona evra.Takođe, potraživanja „Azotare“ u istom periodu porasla su sa jedne na sedam milijardi dinara, a mnoga od njih su nenaplativa, ukazuju podaci.Da li zaslugu za ovo „uspešno“ poslovanje ima i Zvonimir Nikezić, mozak u operaciji pronevere državnog đubriva, nije poznato. Međutim, zna se da je naplatio i 1,2 miliona evra preko svog „CES Mekona“ na ime savetovanja pančevačke „Azotare“, saznaje Kurir. - On je za plan reorganizacije „Azotare“ naplatio od države 600.000 evra, a istu svotu dobio je i od „Srbijagasa“ - priča naš izvor i nastavlja:- Da li je on unapred sebi i drugima pripremio teren za uzimanje miliona, nije poznato, ali dobro upućeni izvori tvrde da je Nikezić stajao i iza odluke da Vlada da „Azotaru“ „Srbijagasu“ na upravljanje.

On je prijatelj i bivši saradnik bivšeg premijer Mirka Cvetković i mogao je da radi bukvalno šta je hteo. A njegov sin Dušan sve vreme bio je Cvetkovićeva desna ruka. Radio je u Agenciji za privatizaciju, u kojoj je Cvetković bio direktor, zatim u Ministarstvu finansija, gde je bio angažovan kao državni sekretar, potom je savetovao premijera i na kraju mu je Cvetković poverio da vodi Ministarstvo finansija kad je Dijana Dragutinović napustila vladu.Pripremljen plan

Pod uticajem Nikezića ili ne, privatizacija „Azotare“ raskinuta je početkom 2009. godine, a u martu je Agencija za privatizaciju kao zastupnika kapitala postavila Radoslava Vujačića, zamenika Dušana Bajatovića, direktora državnog „Srbijagasa“.

- Vlada Srbije, na čijem čelu je bio Mirko Cvetković, dala je saglasnost „Srbijagasu“ da preuzme „Azotaru“ 2009. i 2011. godine. Krajem 2011. preporučila je i da „Azotara“ pokrene stečaj sa unapred pripremljenim planom reorganizacije, koji je uradio „CES Mekon“, dok je Nikezić u isto vreme spremao svog čoveka za direktora „Azotare“ - dodaje naš sagovornik upoznat s celim poslom.

Podizvođači „CES Mekona“ na planu reorganizacije bili su „Eki revizija“ Aleksandra Vlahovića, bivšeg ministra privrede i privatizacije, i Gran Tornton BC konsalting“. Prva firma uradila je vanredni izveštaj revizora sa stanjem poslovnih knjiga na dan 30. septembar 2011. godine, a druga izveštaj o proceni vrednosti kapitala na dan 30. septembra 2011. godine.Nadležni u „Azotari“ nisu imali komentar, kao ni u „CES Mekonu“. Bez odgovora je bio i Dušan Bajatović.

Duguje i bogu i narodu

♦ dugoročne obaveze 19,8 milijardi

♦ kratkoročne obaveze 1,1 milijarda

♦ dobavljači u zemlji I Inostranstvu 8,6 milijardi

♦ obaveze iz spec. poslova 430 miliona

♦ obaveze po osnovu zarada 126,7 miliona

♦ druge obaveze 19,2 miliona

♦ obaveze zaporeze i ostala davanja 541 milion

♦ ukupno 30,7 milijardi

Obaveze„Azotare“

♦ 2008.2 milijarde din.

♦ 2009 .13,3 milijarde din.

♦ 2010.24,1 milijarda din.

♦ 2011 .30 milijardi din.

Nikezić uzeo pola milijarde

„CES Mekon“ bio je savetnik u brojnim privatizacijama, od kojih je nekoliko proglašeno sumnjivim, a mnoge su propale. Savetujući Agenciju za privatizaciju, zaradio je pola milijarde dinara od 2002. do 2009. godine.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track