Novaković i Mišković u Šarićevoj mreži?

Kurir otkriva

Novaković i Mišković u Šarićevoj mreži?

Društvo -
Firma „Energovind“ Gorana Novakovića, bivšeg ministra energetike, nalazi se na istoj adresi na kojoj i „Mera invest“, koja je u vlasništvu Marka Miškovića. Obojica radila sa Šarićem

BEOGRAD - Kad čeljad nisu besna, kuća nije tesna.Firma „Energovind“, čiji je suvlasnik bivši ministar energetike Goran Novaković, i „Mera invest“, u vlasništvu uhapšenog Marka Miškovića, sina takođe uhapšenog vlasnika „Delta holdinga“ Miroslava Miškovića, dele istu adresu, otkriva Kurir.Veza s bosomDa li su se firme dvojice biznismena, čiji su se poslovni putevi ukrštali s putevima odbeglog narko-bosa Darka Šarića, slučajno našle na istom mestu - pokazaće vreme, tek obe se nalaze u Ulici Paje Adamova 2 u Beogradu.Podsetimo, bivši ministar Goran Novaković učestvovao je u privatizaciji IPM „Zmaj“ zajedno sa Zoranom Ćopićem, optuženim za pranje para Darka Šarića, i članovima porodice Antona Stanaja iz Crne Gore, koji je prošle godine osuđen u Srbiji na šest godina zatvora zbog međunarodnog šverca cigareta.Kako je otkrio Centar za istraživačko novinarstvo NUNS, Novaković i ostali „partneri“ stajali su iza konzorcijuma firmi koji je 2006. godine na tenderu kupio „Zmaj“ za milion evra, uz obavezu da ulože još osam miliona evra (dva u prvoj godini i šest miliona u narednih pet godina). Konzorcijum je okupljao firme „Figra“ iz Beograda, „Agrocoop“ iz Novog Sada, „Finpro“, registrovanu u Delaveru (ofšor zona u SAD), i „D’Arsi & Plat“ iz Beograda.Firmu „Figra“, koja je u „Zmaju“ imala 50 odsto vlasništva, osnovala je kompanija „ERG internešenel“ s Britanskih Devičanskih ostrva, čiji je direktor i pravni zastupnik bio niko drugi do bivši ministar energetike Novaković (januar 2001 - jun 2002).Ugasili proizvodnjuKupci su odmah posle privatizacije prestali s proizvodnjom u „Zmaju“, čime su prekršili kupoprodajni ugovor, ali im je Agencija za privatizaciju to tolerisala, što je dovelo do otpuštanja radnika i pretvaranja nekadašnjeg giganta u pustaru obraslu u korov.Kao što je Kurir ranije pisao, Marko Mišković je poslovao sa Šarićem, a njegov otac Miroslav sumnjiči se da je naselje Belvil gradio i s novcem Darka Šarića. Takođe, Mišković je tokom 2009. i 2010. godine pomagao Darku Šariću da dobije kredit kod Univerzal banke od pet miliona evra.

Marko Mišković iznajmljuje prostor bivšem ministru
Marko Mišković iznajmljuje prostor bivšem ministru

Novaković: Nisam u poslu s MarkomGoran Novaković za Kurir kaže da se njegova firma nalazi na istoj adresi kao i Marka Miškovića zato što on od njega iznajmljuje poslovni prostor.- On je vlasnik zgrade čiju polovinu ja već pet godina iznajmljujem i u kojoj su smeštene tri-četiri moje firme - kaže Novaković, koji negira bilo kakvu poslovnu saradnju s Markom Miškovićem.On takođe tvrdi da nije sarađivao sa saradnicima Darka Šarića pri kupovini „Zmaja“.- U taj posao ušao sam s Milanom i Bogdanom Rodićem i s njima sam kupio „Zmaj“. Tada nisam znao za saradnike Darka Šarića - ističe Novaković.

Narko-bos Darko Šarić
Narko-bos Darko Šarić

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track