SNV o popisu: Trajni otpor povratku Srba u Hrvatsku

Srba manje za 15.000

SNV o popisu: Trajni otpor povratku Srba u Hrvatsku

Društvo -
Srpsko narodno vijeće izjavljuje da će rezultate koji se tiču etničkih, verskih i jezičkih karakteristika stanovnika Hrvatske proučiti u narednim danima i dati svoj konačan sud

ZAGREB - Srpsko narodno vijeće kao najviši organ srpske manjinske samouprava u Hrvatskoj reagovalo je danas na objavljivanje rezultata popisa stanovništva, sprovedenog pre više od godinu i po, prema kojima je broj Srba smanjen za oko 15.000 u odnosu na popis iz 2001. godine. Istakli su nepravilnosti prilikom provođenja popisa, otporu povratku Srba i netoleranciju prema srpskoj zajednici.

"Povodom rezultata popisa stanovništva koji je Hrvatskoj sproveden u aprilu 2011. godine i koji je objavljen tek danas, godinu i po nakon sprovođenja, SNV izjavljuje da će rezultate koji se tiču etničkih, verskih i jezičkih karakteristika stanovnika Hrvatske proučiti u narednim danima i dati svoj konačan sud o tome u kojoj meri popis odražava realno stanje", navodi se u izjavi.

SNV ističe kao što je to činio i ranije, pre i za vreme popisa, da popis nije u svemu poštovao pravila Eurostata i da je u vreme popisa bilo ozbiljnih nepravilnosti, koje su se ogledale u tome da se Srbima sugerisalo koju etničku i versku pripadnost bi trebalo da izjavljuju. "Takođe želimo reći da su trajni otpori povratku izbeglica i ostvarivanju njihovih prava, kao i još prisutna netolerancija prema srpskom narodu, ozbiljna pretnja učešću Srba u hrvatskom stanovništvu i slobodi njihovog nacionalnog izjašnjavanja", ističe se u izjavi koju je potpisao predsednik SNV Milorad Pupovac.

Prema rezultatima koje je danas objavio Državni zavod za statistiku, lane je u Hrvatskoj živelo 186.633 Srba ili 4,33 odsto u odnosu na ukupan broj stanovništva, što je manje nego pre 10 godina kad je Srba bilo 201.631 i činili su 4,54 odsto stanovništva.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track