Otac kolac: Neće da plaća alimentaciju

Briga ih za decu

Otac kolac: Neće da plaća alimentaciju

Društvo -
A zašto ste ih pravili? Roditelji gotovo 100.000 mališana ne pomažu deci. Država dopušta vojsci i policiji da prikriju dodatna primanja roditelja

Više od 100.000 mališana u Srbiji ne dobija alimentaciju, pošto roditelji, uglavnom očevi, na sve načine izbegavaju da izvrše svoje ljudske, roditeljske i zakonske obaveze, piše dnevna novina San.

Prema nezvaničnim podacima, pošto nijedna državna institucija čak ni tačne brojke ne zna, u Srbiji ima između 57.000 i 75.000 samohranih roditelja. Alimentaciju, verovali ili ne, ne dobija više od 85 odsto dece. Sanu je ove podatke dala Danijela Pešić iz nevladine organizacije Autonomni ženski centar.

Samohrani roditelji, među kojima je više od 75 odsto majki, muku muče ne bi li prehranili svoju decu. Žale se na bivše partnere kojima ni na kraj pameti nije da plaćaju alimentaciju. U 90 odsto slučajeva su u pitanju očevi.

Mnoge majke očajnički pokušavaju da se izbore za svoja prava, vukući se po sudovima ne bi li nekako "iskukale" alimentaciju, ali se gotovo uvek sve završi na tome da sud za oca kaže da je socijalni slučaj i tako se cela stvar dovede do besmisla. Samo one najupornije majke, najčešće preko Autonomnog ženskog centra i Udruženja samohranih roditelja, istrajavaju u svojim pravima.- Poražavajuće je da čak 85 odsto dece ne ostvaruje pravo na alimentaciju. Postoje razni načini izbegavanja ispunjavanja ove zakonske obaveze: od promene prebivališta do neprijavljivanja zaposlenja, prikazivanja minimalnih primanja, prikrivanja dodatne zarade, do prenosa imovine na rođake kako bi se davalac izdržavanja prikazao kao socijalni slučaj - kaže za San Danijela Pešić iz Autonomnog ženskog centra. U centru smatraju da država mora da pooštri primenu zakona i da osnuje Alimentacioni fond.Vera Totić, predsednica Udruženja samohranih roditelja, ističe da velike glavobolje samohranim roditeljima zadaju vojska i policija.- Imaju silne beneficije u vojsci i policiji, ali ne prikazuju ukupna primanja i tako umanjuju visinu alimentacije - kaže Totićeva.Može im se i zato što su posledice nepoštovanja zakona kod nas najčešće simbolične. Milena Bošković Vilotić, pravnica u Autonomnom ženskom centru, kaže da su u 80 odsto slučajeva krivični postupci zbog neplaćanja alimentacije prošle godine završeni uslovnom osudom. S druge strane, broj krivičnih prijava stalno raste. Od 2002. godine do 2010. godine 40 odsto je uvećan broj prijava zbog neplaćanja alimentacije.Kako ovaj model očigledno ne funkcioniše, Autonomni ženski centar traži nove načine naplate obaveznog izdržavanja. Oni smatraju da je spas u osnivanju Alimentacionog fonda, umesto sadašnje socijalne pomoći koja se isplaćuje roditeljima u teškoj materijalnoj situaciji, tako da izdavanja iz budžeta ne bi bila uvećana. Fond bi garantovao isplatu alimentacije čim neodgovorni roditelj sa njom kasni više od tri meseca.

Borim se za prava svog deteta!

- Iako mnogi samohrani roditelji dižu ruke, ja se borim za prava svog deteta. Moj bivši partner nikada nije dao ni dinara za naše dete. On je, nakon što mu je sud odredio da mesečno treba da daje 10.000 za alimentaciju, nestao. Sud ne može da mu uđe u trag jer on sada nema važeće podatke, sve je promenio, mesto prebivališta, broj telefona, pasoš - kaže za San Jasmina Đoković, samohrana majka.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track