Čeka se odluka o pražnjenju Aleksandrovačkog jezera

Pomor ribe kod Vranja

Čeka se odluka o pražnjenju Aleksandrovačkog jezera

Srbija -
Zasad je najverovatnije da je do pomora došlo od toksina modro-zelenih algi

VRANJE - Zamenica gradonačelnika Vranja Bojana Veličkov izjavila je danas da se još čekaju rezultati ispitivanja vode iz Aleksandrovačkog jezera, gde je prošle nedelje masovno uginula riba. Zasad je najverovatnije da je do pomora došlo od toksina modro-zelenih algi. Veličkov je izjavila da su skoro sve ribe u jezeru uginule i da ih odnose u kafileriju u Paraćinu gde će biti uništene.

Posle zvanične potvrde o tome šta je prouzrokovalo pomor riba, gradska vlast će odlučiti da li će isprazniti jezero. Rezultat prethodnog ispitivanja vode, od pre mesec dana, koje je uradio Institut "Jaroslav Černi" iz Beograda, pokazuje prisustvo toksina od izumiranja modro-zelenih algi. "Pretpostavljamo da je to izazvalo pomor riba u jezeru", kazala je Veličkov. Rezultat nove analize vode iz jezera očekuju se za 15 dana, a Veličkov pretpostavlja da će zaključak biti isti: toksini od algi. Veličkov je navela da smatra da "Veternica" iz Leskovca, u čijoj je nadležnosti održavanje Aleksandrovačkog jezera, nije dobro uradila svoj posao.

Uginuće velike količine ribe na Aleksandrovačkom jezeru primećeno je u četvrtak, 20. decembra, a sumnja se da je uginuo celokupan riblji fond jezera.

U veštačkom, Aleksandrovačkom jezeru, u poslednjih deset godina nekoliko puta je masovno uginula riba, takođe zbog bujanja modro-zelenih algi i nedostatka kiseonika koje su one uzrokovale.

Nakon nekoliko pomora ribe, pre godinu dana je obavljena kompletna revitalizacija Aleksandrovačkog jezera koja je koštala milion evra: ispuštena je sva voda i izvađena riba, očišćeno je dno, a zatim je na proleće 2012. godine jezero ponovo napunjeno i poribljeno.

Zbog velike koncentracije bakterije ešerihija koli čije je prisustvo potvrdio Zavod za javno zdravlje u Vranju, a za koju se pretpostavlja da je u jezero dospela preko Otuljske reke u koju se slivaju seoske septičke jame, od oktobra 2012. godine zabranjena je upotreba voda iz Aleksandrovackog jezera.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track