I SVETI SAVA BI SE KRSTIO: Proslava slave dva dana ranije!

I SVETI SAVA BI SE KRSTIO: Proslava slave dva dana ranije!

Društvo -
Miodrag Sokić kaže da je bezobrazluk što je ministar prosvete Žarko Obradović preporučio da se školska slava proslavi dva dana ranije

BEOGRAD - Nečuveno!Forum beogradskih gimnazija oštro je osudio preporuku ministra prosvete Žarka Obradovića da se školska slava Sveti Sava slavi u petak 25. januara, dva dana pre obeležavanja ovog praznika.- Ne slušajte ministra, slavite Savindan na Savindan. Sveti Sava bi se čudio i krstio pozivu da se njegov dan proslavlja kad mu vreme nije - kaže za Kurir predsednik Foruma beogradskih gimnazija Miodrag Sokić.Prema njegovim rečima, preporuka ministra prosvete jednostavno nije dopustiva, a Prva beogradska gimnazija donela je odluku da neće poslušati ministrov predlog.- Prva beogradska gimnazija neće poslušati preporuku ministra prosvete Žarka Obradovića, nego svog paroha oca Vaju Jovića i školsku slavu Savindan, umesto dva dana ranije, obeležiće tačno u nedelju 27. januara, na Svetog Savu. Takođe ćemo preporučiti svim školama u Srbiji da ne poslušaju ministra prosvete i da Savindan proslave 27. januara - kaže Sokić i dodaje da je paroh ove gimnazije otac Vajo Jović, koji je i starešina Crkve Svetog Aleksandra Nevskog u Beogradu, odbio da dođe u Prvu beogradsku gimnaziju i da seče kolač 25. januara.

Žarko Obradović
Žarko Obradović

Kostić: Neka slave kad su zakazali!Pokušali smo da stupimo u kontakt sa ministrom prosvete Žarkom Obradovićem, ali umesto njega odgovorio nam je njegov pomoćnik Zoran Kostić.- Na inicijativu Kancelarije za saradnju sa crkvama i verskim zajednicama, Ministarstvo dalo je preporuku da se slava Sveti Sava obeleži 25. januara. Ukoliko su neke škole već zakazale obeležavanje slave za nedelju 27. januar, ministarstvo smatra da to mogu da učine - kaže Kostić.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track