Džombić: Otkaz direktorima zbog obustave nastave!

Štrajk prosvetara u Republici Srpskoj

Džombić: Otkaz direktorima zbog obustave nastave!

Društvo -
Predsednik Vlade Republike Srpske Aleksandar Džombić upozorio da će svi direktori škola koji ne organizuju minimum procesa rada biti razrešeni dužnosti

BANJALUKA - Predsednik Vlade Republike Srpske Aleksandar Džombić rekao je danas da će svi oni direktori škola koji sutra ne organizuju minimum procesa rada biti razrešeni dužnosti. On je posle sednice Vlade RS rekao da se zakon mora poštovati, a da je danas 20 odsto škola prekršilo zakon, čime su ugrožena prava dece!

U 135 osnovnih i srednjih škola i na 24 fakulteta u Republici Srpskoj jutros je u potpunosti obustavljena nastava, pokazuju prvi podaci Saveza sindikata RS. U štrajku je bilo i oko 70 odsto pravosudnih institucija dok je u javnoj upravi i MUP-u RS daleko manji procenat radnika koji štrajkuju. U javnoj upravi u štrajku je samo Fond PIO.

Predsednik Saveza sindikata Republike Srpske Ranka Mišić rekla je danas da su radnici u upravi, pravosuđu, obrazovanju i policiji slobodnom voljom na legalan i legitiman način iskoristili priliku da se štrajkom bore protiv smanjenja plata za deset odsto. “Nama štrajk nije cilj. Štrajk je samo sredstvo da dođemo do cilja, a to je da svi rade svoj posao, ali uz poštovanje zakona i Kolektivnog ugovora, odnosno da nema smanjenja plata”, rekla je Mišićeva na konferenciji za novinare.

Ona je rekla da se na radnike koji su stupili u štrajk vrše različite vrste pritisaka, da im se preti otkazima, te da je pojedinim prosvetnim radnicima i fizički prećeno. Kada je reč o pravosuđu, u sindikatu kažu da je 70 odsto pravosudnih institucija RS u štrajku, uz poštovanje minimuma procesa rada.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja