Jaja neće poskupeti do Vaskrsa

Cena miruje

Jaja neće poskupeti do Vaskrsa

Društvo -
Cene kokošijih jaja se kreću, u proseku, između 11 i 13 dinara

BEOGRAD - Cene kokošijih jaja u Srbiji miruju, ne očekuje se promena sve do Vaskrsa kada, zbog povećane tražnje, može doći do poskupljenja te životne namirnice, izjavio je savetnik u Privrednoj komori Srbije (PKS) Nenad Budimović.

Cene kokošijih jaja se kreću, u proseku, između 11 i 13 dinara, podsetio je on i ponovio da ne bi trebalo da bude poskupljenja, jer se zaustavio rast cene kukuruza koja je osnovna hrana za živinu.

Budimović ne očekuje neke druge ekonomske poremećaje koji bi uticali na poskupljenja jaja i dodao da bi pozitivne efekte trebalo da donesu i podsticaji koji su po prvi put uvedeni za živinarstvo.

On je objasnio da je usvojen predlog Grupacije za živinarstvo PKS da se u novi Zakon o podsticajima u poljoprivredi i ruralnom razvoju uključi i oblast živinarstva kako bi se povećala domaća proizvodnja i smanjio uvoz.

Budimović je istakao da se živinsko meso sve više koristi u ishrani zbog cena i lakoće priprema tako da je je ova proizvodnja premašila produkciju goveđeg mesa i kreće se oko 100.000 tona godišnje.

U Srbiji se godišnje proizvede negde oko 1,2 milijarde komada jaja, a prošle godine u prvoj polovini, cena je skakala čak i do 50 odsto tako da je iznosila i do 22 dinara po komadu. Prema podacima Zavoda za statistiku, kokošja jaja su u prvoj nedelji januara najjeftinija bila u Zaječaru, Kraljevu, Novom Pazaru i Užicu gde je komad koštao devet dinara, a njihova cena je bila najviša u Nišu gde je cena iznosila 19,70 dinara.

Prema statistici, jaja su u prodavnicama koštala od 10 dinara u Novom Pazaru do 18,90 dinara u Nišu. Na pijacama su cene jaja koštala od 10 dinara u Nišu do 14 dinara u Nišu.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track