Antić: Prvo da se utvrdi šta Titu pripada

Sastav zaostavštine

Antić: Prvo da se utvrdi šta Titu pripada

Društvo -
Problem je u tome što je nekadašnji predsednik SFRJ živeo iznad i izvan prava, kaže savetnik predsednika Srbije

BEOGRAD - Savetnik predsednika Srbije Oliver Antić izjavio je danas da se mora utvrditi sastav zaostavštine bivšeg predsednika SFRJ Josipa Broza Tita.

Antić je, gostujući u jutarnjem programu, rekao da se mora utvrditi šta tačno Titu pripada i da je problem u tome što je bivši predsednik SFRJ "živeo iznad i izvan prava".

"Dok se ne utvrdi sastav zaostavštine, ništa nije rešeno", naglasio je Antić i najavio da će ove sedmice to biti utvrđeno. Antić je istakao da, ukoliko ni za 33 godine posle Titove smrti nije moglo da se reši pitanje ostavine, znači da je problem u sastavu zaostavštine.

Antić je rekao da je sada najzad došla vlast koja želi da se primenjuju zakoni i da će se u ovom slučaju primeniti pozitivno pravo i zakon o nasleđivanju.

Antić je istakao da je određen u nadležnu komisiju i predstoji sravnjivanje spiskova i upoređivanje podataka da bi se utvrdilo "šta je čije".

On je podsetio da je Tito po ulasku u Beograd, odmah ušao u Beli dvor, a da je zaposeo, takođe i stari kraljevski dvor.Prema Antićevim rečima, sve je u toj oblasti obavijeno velom tajne, kao i pitanje zašto Jovanki Broz nije dopušteno da se kreće slobodno.

Antić je dodao da je njen status već rešen i da ne može da se reši kroz zakon o nasleđivanju, a da je jedino ostalo pitanje njenih prinadležnosti.

Predsednik Srbije Tomislav Nikolić, kako je ranije najavljeno, dozvoliće otvaranje depoa u Narodnoj banci Srbije (NBS) sa Brozovom zaostavštinom, a otključavanju će prisustvovati i Nikolićev savetnik prof. dr Oliver Antić.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track