Dačić pozvao Srbe u Americi na jedinstvo
Foto: Tanjug

Zaboravite podele

Dačić pozvao Srbe u Americi na jedinstvo

Društvo -
U parohijskom domu Srpske pravoslavne Saborne crkve Svetog Save u Njujorku poručio im da nikada ne zaborave odakle su došli i da budu ponosni na svoje poreklo

BEOGRAD - Premijer Srbije Ivica Dačić posetio je parohijski dom Srpske pravoslavne Saborne crkve Svetog Save u Njujorku i pozvao Srbe koji žive u SAD da neguju tradiciju, da nikada ne zaborave odakle su došli i da budu ponosni na svoje poreklo, veru, crkvu i kulturno istorijsko blago.

"Hilandar je naše najveće blago, mesto odakle je nikla srpska duhovnost, srpsko obrazovanje i srpska država, ali i osnovna poruka Svetog Save, a to je da miri zavađenu braću. To je poruka koje i danas moramo biti svesni, jer nas je malo da bismo se svađali, jer naše deobe koriste samo našim neprijateljima", rekao je Dačić.

U saopštenju Vlade navodi se da je Dačić pozvao Srbe da zaborave na podele u srpskom narodu i okrenu se jedinstvu i sabornosti, da izgrade ponovo jaku državu koja će biti poštovana i koja će uspeti da zaštiti svoje državne interese. "Želim da Bog zaštiti Srbiju i čitav naš narod, da živimo u miru, srećno i uspešno. Ali u tome i mi moramo da pomognemo Bogu, da budemo bolji, da se više poštujemo i cenimo i da budemo jedinstveni", poručio je premijer na otvaranju izložbe "Hilandar, nasleđe i obnova" u Njujorku.

Izložba, osim prikaza nasleđa, sadrži i informacije o obnovi Hilandara u 21. veku i prezentuje bogatu hilandarsku zaostavštinu. Izlozbu su priredili Saborna crkva Svetog Save u Njujorku i Fondacija "Zadužbina Svetog manastira Hilandara" iz Beograda.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track