Prošla tek svaka deseta prijava državnog revizora

DRI

Prošla tek svaka deseta prijava državnog revizora

Društvo -
Za tri godine, izrečeno je samo 25 pravosnažnih presuda - 23 osuđujuće i dve oslobađajuće. U toku su 203 predmeta, a još ima nerešenih predmeta iz 2010. godine

BEOGRAD - Državni revizor Radoslav Sretenović podneće ove nedelje stotinak novih prekršajnih i krivičnih prijava protiv onih koji su se ogrešili o budžet. Posle njih ”skor” će se sa 228, koliko je DRI do sada podneto, popeti na 330.Od toga, do dana današnjeg, za tri godine, izrečeno je samo 25 pravosnažnih presuda - 23 osuđujuće i dve oslobađajuće. U toku su 203 predmeta.Među podnetim prijavama, 185 se odnosilo na zahteve za pokretanje prekršajnog postupka, 29 na prijave za privredne prestupe i 14 na prijave za krivična dela."Na osnovu dosadašnjih presuda vidi se da su procesi do pravosnažnosti, kad su u pitanju javna preduzeća, trajali više od godinu dana, a kad je u pitanju revizija budžeta do dve godine. Ima čak i predmeta iz 2010. godine, a koji nisu pokrenuti ”sa mrtve tačke”", konstatuje Sretenović.

Svi budžetski ”gresi” ministarstava, Vlade i pojedinih ministara, prosleđuju se sudijama Prekršajnog suda u Beogradu. Prema rečima Milana Marinovića, predsednika ovog suda, pred njima se, od 2010, našlo 114 zahteva DRI za pokretanje prekršajnog postupka. Rešeno je 28, od čega je sedam pravosnažnih presuda. Deset presuda je osuđujuće:"Nijedan postupak neće zastareti, jer je rok zastarelosti za pokretanje postupka tri godine, a za okončanje spora šest".Kod prekršajnih postupaka u javnim preduzećima, najniža izrečena kazna za pravno lice iznosila je 100.000, a najveća 900.000 dinara, dok su se kazne za odgovorna lica kretale 20.000 - 160.000 dinara. Kada je reč o presudama za prekršajne postupke u Sektoru za reviziju budžeta i budžetskih fondova, kazne su se kretale 20.000 - 145.000 dinara, kažu u DRI.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track