Šetnja u znak sećanja na NATO žrtve
Foto: Tanjug

Šetnja u znak sećanja na NATO žrtve

Društvo -
Okupljeni su nosili transparentne, među kojima i "Kosovo je obraz Srbije"

BEOGRAD - Pripadnici pokreta Dveri i više organizacija ratnih u nedelju veče su se, posle okupljanja kod Hrama Svetog Save u Beogradu, prošetali do srušene zgrade Generalštaba, u znak sećanja na žrtve NATO bombardovanja, koje je počelo na današnji dan pre 14 godina.

U protesnoj šetnji pod nazivom "Hod zavetnog sećanja", učestvovali su i pripadnici inicijative "Nikad granica" Udruženja veterana Srbije, Udruženja ratnih vojnih invalida svih ratova, Savez ratnih veterana Srbije i Branioci otadžbine 1998-99.

Okupljeni su nosili transparentne, među kojima i "Kosovo je obraz Srbije".

Srbi su održali protestnu šetnju i u Beču.

Austrijsko-srpski pokret solidarnosti u nedelju veće je pod motom "Da se ne zaboravi" održao je skup povodom obeležavanja 14. godišnjice NATO bombardovanja bivše SR Jugoslavije.

U želji da se očuva sećanje na ovaj zločin, na centralnom bečkom trgu Štefansplac deljeni su leci u kojima su organizatori podsetili na "vreme kada je Srbija bila meta, kada su ubijana deca, rušene kuće, granatirane bolnice, Dunav tekao preko mostova, sila bila jača od pravde, a laž pobedila istinu".

"Kažimo ne otimanju srpske teritorije, otuđivanju srpskih svetinja, prekrajanju istorije, politici duplih standarda, kršenju međunarodnog prava, nezavisnosti Kosova i Metohije", navedeno je poruci učesnika.

U ime Austrijsko srpskog pokreta solidarnosti okupljenima se obratio Lazar Bilanović, a minutom ćutanja odata je pošta svim žrtvama NATO bobmardovanja.

Bilanović je ocenio da je NATO bombardovanje bila bolna tačka naše istorije.

"Našim potomcima se ostavlja zavet da budu spremni, kao što su bili naši pradedovi 1913. da oslobode Kosmet. Srbija je uvek bila na meti imperija, ali svaka imperija ima svoj kraj pa i ova", rekao je Bilanović.

On je rekao da je na poslednjoj sednici SB Ujedinjenih nacija jasno stavljeno Srbiji do znanja su "ljudska prava samo paravan za osvajačke pohode".

Među okupljenima su bili i ljudi koji su tih 78 dana bombardovanja svakodnevno demonstrirali u Beču.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track