Gračanica: Održan pomen na godišnjicu Nato bombardovanja

Parastos

Gračanica: Održan pomen na godišnjicu Nato bombardovanja

Društvo -
Jedna od najtragičnijh posledica bombardovanja je to što je za samo nekoliko meseci sa Kosmeta prognano oko 250 hiljada Srba i drugih nealbanaca, kazao je Blagoje Savić, predsednik opštine Priština

GRAČANICA - Srbi u Gračanici obeležili 14. godišnjicu od Nato bombardovanja parastosom koji je svim nevinim zrtvama služio Vladika raško-prizrenski i kosovsko-metohijski Teodosije sa sveštenstvom, polaganjem venaca na spomenik srpskim ratnicima 1914-1918.godine, književnim casom i simboličnim zavijanjem sirena koje su pre četrnaest godina označije početak Nato bombardovanja Srbije i Crne Gore.

Vladika Teodosije je posle pomena podsetio da je i u bombardovanju, kao i u drugim nevoljama stradalo najviše nevinih žrtava. Predsednik opštine Priština koja izmešteno radi u Gračanici, Blagoje Savić, rekao je da je jedna od najtragičnijh posledica Nato bombardovanja to što je nakon završetka bombadrovanja i dolaska međunarodne misije samo za nekoliko meseci sa Kosova i Metohije prognano oko 250 hiljada Srba i drugih nealbanaca.

On je kazao da se ni posle instaliranja međunarodnih civilnih i vojnih snaga na Kosovu stanje nije promenulo i podsetio da su "albanske revanšističke grupe za samo godinu dana ubile i kidnapovale više od 2.000 hiljade Srba, Roma, kao i Albanaca koji su smatrani saradnicima srpskih službi".

Osvrćući se na pregovore Beograda i Prištine Savić je rekao da su oči i mišli Srba sa Kosova i Metohije poslednjih dana uprte u Brisel ,Vašington i druge centre moća u kojima se ,kao i pre 14 godina,pritiscima,ucenama i iznudama određuje sudbina Srba.

"Mi sa ovog skupa tuge i opomene želimo da poručimo svima onima koji u naše ime vode pregovore i utvrđuju okvire naše budućnosti da kosovskometohijski Srbi žele da ostanu i živi na svom pradedovskom ognjištu, ali neće pristati ni na kakav status koji će im ukinuti radna mesta, škole, zdravstvene ustanove i druge institucije koje čuvaju njihov identitet", rekao je Savić.

On je istakao da Srbi sa današnjeg pomena poručuju da je dosta sukoba i ratova, dosta je stradanja i nesreća i neka današnje podsećanje bude poruka da Srbi žele da žive u miru i međusobnom razumevanju sa svima u okruženju.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja